Különféle művészi hitvallások – a Barabás Miklós Céh kiállítása Kolozsváron

Krónika 2018. január 15., 19:09

A romániai magyar képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh kolozsvári csopoprtjának nyílik kiállítása csütörtökön 18 órakor a kincses városbeli Szépművészeti Múzeumban – közölte az intézmény.

Fotó: Facebook

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó múzeum a 175 tagú Barabás Miklós Céhhel közösen szervezi a február 4-ig látogatható kiállítást a földszinti kiállítótérben. A céh legnépesebb, kolozsvári csoportja immár hagyományosan, minden év januárjában rendezi meg értékfelmérő kiállítását, tavaly országos kiállítással jelentkezett a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban, akkor több mint másfél száz művész vett részt a tárlaton.

De ilyen nagyszabású rendezvényre csak négy-öt évente kerülhet sor, az éves, értékfelmérő tárlatok, amilyen ez a mostani is, a helyi értékeket vonultatják föl:

a kolozsvári és a város környéki művészek közelmúltban készült munkáiból nyújtanak ízelítőt.

Tematikai és stiláris megkötés nélkül, csupán a minőségre koncentrálva, a legnagyobb változatosságban sorakoztatják fel a Barabás Miklós Céhbe tömörült alkotók kínálatát. Festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek a huszonévesektől a száz felé közelítőkig mutatják be egy-két munka erejéig múlt évi termésük színe-javát.

A változatosság azonban nem csupán a műfaji sokrétűségre vonatkozik: a céh tagsága ugyanis nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött.

Berkeiben a legkülönfélébb művészi hitvallású alkotók kaptak helyet,

így a klasszikus hangvételű munkáktól a posztmodernig, a figuralitás jegyében fogantaktól a geometriai és lírai absztraktig, a legkülönbözőbb technikában megvalósított művészi alkotások vallanak készítőik érzelem- és gondolatvilágáról, elképzeléseiről, újszerű kísérleteiről.

Hagyomány és nyitás a legkorszerűbb kifejezési formák felé – alakulásától ez jellemezte a Barabás Miklós Céh alkotógárdáját. A legnemesebb erdélyi hagyományok továbbélésének és sajátos, 21. századi változatainak példáival találkozhatunk ezen a tárlaton is, ugyanakkor azzal a szabadsággal is, amely korunk művészetét, a mindenkori avantgárdot jellemzi. A kiállítás megnyitóján felszólal majd dr. Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum menedzsere; Kolozsi Tibor, a Barabás Miklós Céh elnöke; Németh Júlia műkritikus és Bordás Beáta, a kiállítás kurátora.