Bloomberg: nem növeli a jólétet Romániában a rekord mértékű gazdasági növekedés

Krónika 2018. január 15., 17:44

Amikor az Európai Unió leggyorsabb gazdasági növekedése nem tesz gazdagabbá – ezzel a címmel közölt Romániáról szóló elemzést a napokban a Bloomberg hírügynökség.
 

Fotó: Pixabay.com

Az elemzés emlékeztet, hogy vannak olyan román állampolgárok, akik számára a mindennapi kiadások – beleértve az élelmiszerek és ruházati cikkek megvásárlását – is gondot jelentenek, ami a cikk szerzője szerint érthető egy olyan országban, ahol az életszínvonal az egyik legrosszabb európai uniós összevetésben. Felhívják ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy az emberek nyaralásokkal és televíziókkal kényeztetik magukat, miközben igen kevesen fektetnek be hosszú távú aktívákba, például lakásokba.

Mint Florian Libocor, a BRD-Groupe Societe Generale közgazdásza szerint

a romániai lakosság úgy viselkedik, mintha a kormány adakozó kedve a világ végezetéig tartana,

miközben ez nem megvalósítható olyan körülmények között, hogy az Európai Bizottság is figyelmeztette már Bukarestet, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása nem valósítható meg a tervezett kiadások mellett.

„Az állampolgárok nem érték el a jólétet az elmúlt években – adósságot halmoztak fel a pozitív várakozás alapján. Sokan azt sem várták meg, hogy mennyiben valósulnak meg az ígéretetek, és egyre többet fogyasztottak, természetesen hitelből. Egy adott ponton elkerülhetetlen lesz a korrekció” – hívta fel a figyelmet a pénzügyi szakember.

Amint arról korábban beszámoltunk, az EU számításai szerint a román gazdaság 2018-ban 4,4 százalékkal fog nőni, miután a tavaly az Unió legmagasabb gyarapodását könyvelhette el.

Megjelentek azonban az első negatív következmények is.

Ilyen például az infláció szárnyalása, ami mindenképp visszaveti a gazdaságot pörgető fogyasztást, és az sem elhanyagolható, hogy a román jegybank is alapkamatot emelt idei első igazgatótanácsi ülésén. „Túl késő már elég készpénzt szerezni annak érdekében, hogy csökkenjen a sokkhatás” – kongatja meg a vészharangot a Bloomberg elemzője.