Tudose állítja: az autonómia elutasításáról, és nem emberek felakasztásáról beszélt

Krónika 2018. január 15., 16:25

Mihai Tudose kormányfő fenntartja az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről a múlt héten kifejtett álláspontját, egyúttal cáfolja, hogy emberek felakasztásáról beszélt volna.

Fotó: Gov.ro

A román miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának hétfő délutáni ülése előtt nem sokkal nyilatkozott újságíróknak. A Hotnews.ro portál beszámolója szerint Mihai Tudose közölte: „románként” fenntartja az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről a múlt héten kifejtett álláspontját.

Nem lehet szó Románia egy darabjának autonómiájáról. Erről volt szó, nem emberek felakasztásáról” – idézte a portál a miniszterelnököt.

Mihai Tudose megismételte: még csak párbeszéd szintjén sem képezheti alku tárgyát Románia területi épsége. A Digi24 hírtelevízió tájékoztatása szerint ugyanakkor a kormányfő azt mondta: amikor a „zászlón történő lengésről” beszélt, akkor az állami intézményekre utalt, amelyeknek tiszteletben kell tartaniuk a törvényeket. „A mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem tartják tiszteletben a jogszabályokat. Erről volt szó, nem pedig nem tudom kiknek a felakasztásáról” – állapította meg hétfőn Tudose.

A román kormányfő nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió múlt szerda esti műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok hétfőn elfogadott közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Mihai Tudose később az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében közölte: románként és kormányfőként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének az autonómiájáról. Úgy vélte: az autonómia sérti Románia alkotmányát, amely már az első paragrafusában biztosítja a román állam egységes és oszthatatlan voltát. „A Székelyföld autonómiájáról szóló viták törvénytelenek, és nem kell ezeket komolyan venni. Ezek csupán a Románia egységének a destabilizálására tett kísérletek a centenárium évében” – pontosította akkor a miniszterelnök.