Provokációnak tartja a román külügy a HVIM budapesti akcióját

Rostás Szabolcs 2018. január 15., 12:27

Elítélte és provokációnak nevezte a román külügyminisztérium, hogy a HVIM tagjai Mihai Tudose kormányfő kijelentésére válaszul székely zászlóval letakarták Románia budapesti nagykövetségének a román címerrel ellátott tábláját a diplomáciai képviseletnél.

Fotó: HVIM

Szerkesztőségünkhöz hétfőn délben eljuttatott közleményében a bukaresti tárca közölte, aggasztja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) „provokatív akciója”, és elítéli a hasonló incidenseket. A román külügyminisztérium szerint a hasonló cselekedetek célja a nemzeti jelképek becsmérlése.

„A külügyminisztérium úgy tekinti, hogy az egyes személyek vagy szervezetek által végrehajtott hasonló akciók, a revizionista cselekedetek teljességgel elfogadhatatlanok, ellentmondanak a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó Bécsi Egyezmény szellemének és előírásainak” – szerepel a kommünikében.

A román külügyminisztérium egyúttal felhívást intézett a magyar hatóságokhoz, hogy biztosítsák a román diplomáciai képviseletek székhelyeinek sérthetetlenségét és épségét. A külügyminisztérium hozzátette, e célból munkatársai tárgyalni fognak Magyarország bukaresti nagykövetével. „A román hatóságok folyamatosan együttműködési készségüket hangoztatták a Budapesttel folytatott párbeszédben” – olvasható a közleményben, amely szerint a román fél elvárja, hogy Magyarország egy valódi stratégiai partnerség és a két ország közti alapszerződés jegyében viszonyuljon a kétoldalú kapcsolatokhoz.

Teodor Meleşcanu tárcavezető az üggyel kapcsolatban közölte, a külügyminisztérium „megbeszélést fog tartani” Magyarország bukaresti nagykövetével a budapesti román nagykövetségnél a hétvégén történt incidens kapcsán, és fokozott biztonsági intézkedéseket kér majd a magyar hatóságoktól. „A Budapesten történtekkel kapcsolatban lesz egy egyeztetésünk Magyarország bukaresti nagykövetével, és ezen egyértelművé tesszük: tudatában vagyunk annak, hogy az Európai Unió polgárainak joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz, ugyanakkor azonban a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó, 1961-es Bécsi Egyezmény előírásainak megfelelő biztonsági intézkedéseket fogunk kérni, hogy ne lehessen megzavarni a nagykövetség tevékenységét” – nyilatkozta a miniszter hétfőn újságíróknak.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a román-magyar diplomáciai kapcsolatok jövője kapcsán a tárcavezető megjegyezte, Románia továbbra is azt szeretné, hogy a két ország közötti párbeszéd „felfelé ívelő pályán maradjon".

Mint arról beszámoltunk, a HVIM Pest megyei és budapesti szervezetének beszámolója szerint a mozgalom vezetősége január 12-én, pénteken látogatást tett Románia budapesti nagykövetségénél, „ütős választ adva Mihai Tudose vulgársoviniszta kirohanására”. A HVIM közölte, vezetői a Románia Nagykövetsége feliratú táblát takarták le székely zászlóval. Román politikusok és a bukaresti média beszámolója szerint a mozgalom tagjai Románia címerét takarták le, „meggyalázva a nemzeti jelképet”.

{K1}