Miklós Edit: sokkal nehezebb feldolgozni a mostani sérülést, mint a tavalyit

Krónika 2018. január 14., 16:43

A szombaton Ausztriában súlyos sérülést szenvedő Miklós Edit műtéte jól sikerült, de több hónapos kihagyás vár rá.

Fotó: Skihungary.hu

„Jól vagyok, sokkal nehezebb feldolgozni a mostani sérülést, mint a tavalyit, de jól érzem magam, a műtét jól sikerült” – nyilatkozta vasárnap Miklós Edit, aki az alpesi sízők világkupa-sorozatának ausztriai állomásán, a szombati szuperóriás-műlesiklás során bukott, és jobb térdében elszakadt a keresztszalag.

{K1}

A csíkszeredai születésű sportolót vasárnapra virradóra megműtötték – az már biztos, hogy kihagyja a phjongcshangi téli olimpiát, amelyre nagy reményekkel, aranyéremről álmodva készült, miután felépült egy évvel ezelőtti sérüléséből.

„A keresztszalagom elszakadt, melyet ki kellett pótolni egy szalaggal a combom hátsó feléből, a belső szalag is szakadt volt, de azt össze tudták varrni. A külső és belső meniscus is ki volt mozdulva, visszarakták a helyére.

Az első 10 napban 15 kilogrammal terhelhetem a lábam, majd 30 kg-mal, és 3 hét múlva ráállhatok”

– fogalmazott Miklós Edit a Facebook-oldalán, illetve a Magyar Síszövetség honlapján közölt videóinterjúban.

A magyar színekben versenyző alpesi síző Bad Kleinkirchheimben az utolsó kaput kihagyva haladt át a célvonalon, hanyatt esett, a hátán többször megpördült, majd percekig mozdulatlanul feküdt a havon. Rövid idő múlva a mentők hordágyra tették és helikopterrel a villachi kórházba szállították.

Miklós Edit vasárnap elárulta: mielőtt megműtötték, nem volt nagy a fájdalom a térdében, abban reménykedett, hogy csak a belső szalag sérült. Aztán kiderült, hogy a keresztszalag is. „Nagyon megtetszett a pálya vezetése Bad Kleinkirchheimben, de buckás-jeges volt, és többször is preparálni kellett a verseny alatt. Az volt a cél, hogy hozzászokjak a szuper-G verseny alatt, és egy kontrollált menettel akartam menni. Ahol elvitte a lábamat a hó, ott voltak gondok a pályával.

Fontos, hogy nem rásérültem a korábbi sérülésre, az én szememben ez egy új sérülés

– mondta Miklós Edit, aki szerint egyelőre az a fontos, hogy lábra álljon, a következő időszakban a gyógytorna lesz főszerepben. „A jövő évi világbajnoksággal kapcsolatban egyelőre még nem nyilatkozom” – jelentette ki a 29 éves olimpikon.

Stark Márton szövetségi kapitány szerint most az a lényeges, hogy Miklós Edit kezelőorvosa szerint nagyon jól sikerült az operáció.

Ami ezen kívül fontos, hogy Editnek jó kedve van, és mi is pozitívak vagyunk a felépülését illetően. Ami biztos, hogy sajnos kihagyja a februári olimpiát”

– erősítette meg vasárnap a szakvezető. Stark hangsúlyozta, hogy orvosi szempontból Edit folytathatja karrierjét: „Ugyanazt a rehabilitációt végig kell csinálni, mint az előző évben. Nagyon reménykedünk, hogy Edit, akárcsak tavaly, most sem adja fel, de ez az ő döntése, sok nehézségen ment keresztül karrierje folyamán, de bízunk benne, hogy lesz kedve és ereje folytatni a sízést. A síszövetség vezetése mindenben támogatja őt.”

Miklós Edit szinte napra pontosan egy éve sérült meg az ausztriai Altenmarkt-Zauchensee-ben, a világkupa edzésén

– azt követően mindkét térdét meg kellett műteni. Küzdelmes rehabilitációs időszak következett a számára, majd augusztusban kezdte el a havas edzéseket, és december elején tért vissza a világkupa-sorozatba Lake Louise-ban. Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség elnöke a Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta, nem ért egyet azokkal a véleményekkel, miszerint túl hamar tért volna vissza: „Szakmai döntés született az orvos, az edzők és a versenyző részéről – ezeket a jogokat nem lehet elvitatni, ráadásul nem voltak fájdalmai”.