Nem lesz ott a téli olimpián a súlyos sérülést szenvedett Miklós Edit

MTI 2018. január 13., 23:32

Miklós Edit nem indul a phjongcshangi téli olimpián, miután az alpesi sízők világkupa-sorozatának ausztriai állomásán, a szombati szuperóriás-műlesiklás során bukott és jobb térdében elszakadt a keresztszalag.

Miklós Editet hordágyra tették, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba Fotó: AFP

A magyarországi sportági szövetség szombat este közleményben tudatta, hogy a versenyzőt az éjszaka folyamán megműtik, rehabilitációja várhatóan több hónapot vesz igénybe, így a február 9-én kezdődő téli játékokon nem tud részt venni.

A csíkszeredai származású síző 50-es rajtszámmal vágott neki a pályának Bad Kleinkirchheimben, és az utolsó kaput kihagyva haladt át a célvonalon, hanyatt esett, a hátán többször megpördült, majd percekig mozdulatlanul feküdt a havon.

Rövid idő múlva a mentők hordágyra tették és helikopterrel a villachi kórházba szállították, ahol megröntgenezték, majd úgy döntöttek: a tavalyi műtétét végző kezelőorvosa, Christian Schenk nyilatkozzon arról, hogy olimpiai részvétele és a jövője szempontjából mi a megfelelő eljárás.

A versenyen jelenlevő Stark Márton szövetségi kapitány elmondása szerint Miklós Edit nem vesztette el az eszméletét. „A célegyenes előtt túl közel ment az egyik kapuhoz, korrigált, de úgy érezte, mintha valami elvitte volna a lábát. Ezek után nem akarta megterhelni a jobb térdét, és ezért csak úgy tudott megállni a célban, hogy eldőlt. A jobb lábában fájdalmat érzett, a bal lába szerencsére sértetlen maradt. Pozitívak vagyunk, és reméljük, semmi olyan komoly sérülés nem történt, ami miatt ki kell hagynia az olimpiát” – nyilatkozta a bukás után nem sokkal a szövetségi kapitány. A szakvezető elmondta még, hogy amennyiben csak a belső szalag sérült meg, elkerülhető a műtét, de ha a keresztszalag, akkor várhatóan megműtik a versenyzőt. Utóbb azonban kiderült: nem a belső, hanem a keresztszalag szakadt el, ami súlyosabb sérülés.

Miklós Edit szinte napra pontosan egy éve sérült meg az ausztriai Altenmarkt-Zauchensee-ben, a világkupa edzésén, miután mindkét térdét meg kellett műteni. Küzdelmes rehabilitációs időszak következett a számára, majd augusztusban kezdte el a havas edzéseket, és december elején tért vissza, Lake Louise-ban a világkupa-sorozatba.