Apadó és gyarapodó települések: Nagyvárad is bekerült a top 10-be

Bálint Eszter 2018. január 13., 10:26

Haldokló és virágzó városok: vannak olyan romániai települések, amelyeknek az elmúlt évtized leforgása alatt megháromszorozódott a lakossága, máshonnan azonban az emberek több mint fele elvándorolt.

A Kolozsvár melletti Szászfenest ötször többen lakják Fotó: Facebook

A Hotnews.ro portál az Országos Statisztikai Intézet (INS) által a napokban nyilvánosságra hozott adatsorai alapján készített elemzést. 

Mint kiderül, a leglátványosabb növekedésen a Kolozsvárral már-már összenőtt Szászfenes község ment át, ahol a 2007-ben regisztrált 7600 lakoshoz képest ma már több mint 33 ezren élnek.

Az ellenkező póluson a Szatmár megyei Avasújvárost találjuk, amelynek lakossága 7600-ról 3800-ra zsugorodott. Az összesítés szerint különben 2283 olyan település van, amelynek egyre apad a lakossága, és alig 889 olyant jegyeznek a statisztikák, amelyekben gyarapodást mértek. Öt település lakosainak a száma maradt állandó a vizsgált időszakban.

A cikk értelmében különben az elmúlt tíz év leforgása alatt hatalmasat változtak a romániai lakosság preferenciái a lakhatás terén, olyannyira, hogy még az ország tíz legnagyobb városának a listáján is változás állt be. Természetesen

továbbra is Bukarest az első, de  a korábbi második Temesvár a maga 331 004 lakosával egy helyet veszített a 371 889-es Jászvásárral szemben. A negyedik Kolozsvár 323 108 lakossal.

Az erdélyi városok közül még befért az első tízbe 290 167 lakossal Brassó, és újoncként került be a 10. helyezett Nagyvárad, ahol a statisztikai adatok szerint tavaly 221 861-en éltek.

Egyébként a gyarapodó lakosságú kisebb települések is ezen városok körül találhatók, mint a már említett Szászfenes példája is illusztrálja. Sokan költöznek ki ugyanis a városból a környező településekre, ahol valamennyivel olcsóbb az élet, de épp a kiköltözők miatt válik egyre drágábbá.