Előrelépés várható az alapellátásban, kevesebb papírmunkát kérnek a háziorvosok

Kőrössy Andrea 2018. január 12., 22:24

Úgy tűnik, kezd közös nevezőre jutni az egészségügyi minisztérium, a biztosítási pénztár és a háziorvosok az alapellátás javítását célzó elképzelések terén.

Fotó: Kristó Róbert

Üdvözli a háziorvosokat tömörítő országos szövetség (SNMF), valamint a munkáltatói szervezet (FNPMF) az egészségügyi minisztériumnak és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (CNAS) az alapellátásban óriási méreteket öltő bürokrácia visszaszorítását célzó javaslatait – számolt be az Agerpres hírügynökség.

A két szakmai szervezet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a témában kiadott közlemények nem helyettesítik a hivatalos okiratokat, illetve

hangsúlyozták, hogy a szaktárca és a biztosító továbbra sem közölt konkrétumokat a vonatkozó törvények, rendeletek és határozatok módosításáról, amit igencsak sürgetőnek tartanak.

A háziorvosok úgy vélik: a CNAS által beharangozott módosítások valóban választ jelentenek többször hangoztatott kéréseikre, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hatékonyabbá váljon a biztosítottaknak az ingyenes szolgáltatásokhoz való hozzáférése, de továbbra is várják a konkrét intézkedéseket. A szövetség és a munkáltatói szervezet ugyanakkor ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a biztosító mellett számos bizottságnak, felügyelőségnek és más, nem egészségügyi állami hatóságnak kell rendszeresen iratokat, beszámolókat, adatbázisokat küldenie, ezt pedig teljesen indokolatlannak tartják.

Meggyőződésünk, hogy a papírhegyek kiiktatásával és a biztonságos informatikai adatbázis használatára való áttéréssel hatékonyabbá válik a munka,

pontosabb kimutatásokat lehet készíteni, nyomon lehet követni a rendszer hiányosságait, és hosszú távú megelőző stratégiákat lehet kidolgozni” – hangsúlyozzák a közleményben. Hozzáteszik: az egészségügyi minisztérium és a biztosítási pénztár javaslataira régóta várnak nemcsak az orvosok, hanem a páciensek is.

Florian Bodog egészségügyi miniszter eközben arról számolt be, hogy a javaslatokat, amelyekről a CNAS vezetőivel megállapodtak, rendelettervezet formájában foglalják össze, amelyet a kormány még ebben a hónapban elfogadhat.

Olyan rendszert szeretnénk, amelyben az orvosok minőségi szolgáltatást nyújtanak, és több időt tudnak szánni a konzultációkra

és a páciensekkel való beszélgetésekre” – fogalmazott Bodog a szaktárca által kiadott közleményben. A miniszter szerdán találkozott Laurenţiu Mihai CNAS-elnökkel, akivel a 2006/95-ös számú egészségügyi törvény lehetséges módosításairól egyeztetett.

A hivatalos beszámoló szerint a megbeszélésen elsősorban olyan intézkedésekről esett szó, amelyek visszaszoríthatják az egészségügyi rendszerben a bürokráciát, illetve könnyebb hozzáférést biztosítanak a pácienseknek a különböző szolgáltatásokhoz. A tervek között szerepel, hogy bővítik azoknak a szakembereknek a körét, akik ártámogatott receptet írhatnak fel a páciensnek, így a háziorvosok mellett a szakorvosok is felírhatnak majd ingyenes vényt.

{K1}

Kilátásba helyezték továbbá, hogy a háziorvosokat nem kötelezik arra, hogy bevezessék az egységes elektronikus rendszerbe páciensük adatait, ha az illető írásban vállalja, hogy személyes vagy vallási okokból ezt visszautasítja. Egy másik tervezett intézkedés alapján több, jelenleg kötelező papíralapú formanyomtatvány kitöltése alól felmentenék az orvosokat, akiknek így több idejük jutna a konzultációra.

Az is felmerült, hogy az ártámogatott recepteket és küldőpapírokat ne csak abban a megyében lehessen alkalmazni, amelyben kiállították,

tehát a küldőpapírral és a vénnyel a páciens az ország bármelyik részében jelentkezhetne. Egy másik elképzelés, hogy ha egy háziorvos nem talál helyettesítőt, amíg szabadságát tölti, páciensei a legközelebbi szakembernél jelentkezhetnek azonos feltételek mellett.

Az egészségügyi miniszter és a biztosító annak nyomán tartott megbeszélést, hogy az év első hetében számos háziorvos tiltakozott úgy, hogy nem írta alá az ingyenes szolgáltatások biztosításához elengedhetetlen keretszerződést, emiatt nem állíthattak ki ártámogatott receptet és küldőpapírt. A háziorvosok egyrészt az alapellátás alulfinanszírozottsága és a rendszerben fennálló bürokrácia miatt panaszkodtak, és a páciensek jogainak hatékonyabb védelmét is kérték.