Tovább terjeszkedik a Wizz Air Kolozsváron, még gondolkodnak a vásárhelyi járatokon

Bede Laura 2018. január 12., 15:15

A kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér kifutópályájának bővítését tartja a legfontosabbnak jelen pillanatban David Ciceo, a kincses város légikikötőjének igazgatója.

Fotó: A kolozsvári reptér Facebook/oldala

Mint a pénteki sajtótájékoztatón kifejtette, a WizzAir diszkont légitársaság vezérigazgatójával, Váradi Józseffel való beszélgetés során kiderült, hogy a légitársaság Airbus A321 típusú repülőgépeket fog vásárolni, melyek jelenleg csak korlátozott számú utassal tudnak leszállni a kolozsvári pályára.

David Ciceo szerint az interkontinentális járatokra is lenne igény, ezek fogadásához azonban előbb el kell terelni a Szamost a reptér keleti végénél, illetve a kifutópályát 3400 méteresre kell bővíteni.

Váradi József vezérigazgató elmondta, a kolozsvári nemzetközi repülőtér európai szinten is jó példa arra, hogy milyen sokat fejlődhet egy légikikötő pár év alatt, ezért a WizzAir légitársaság egyik legfontosabb pontjának tekinti Kolozsvárt – így a jövőben is jelentős stratégiai szerepet fog betölteni a légi közlekedési hálózatban.

A vezérigazgató a Marosvásárhelyi Transilvania repülőtérrel kapcsolatban elmondta, jelenleg még gondolkoznak azon, hogy a kifutópálya felújítása után újraindítják a Marosvásárhely–Budapest járatot, amelyet az újraépítés időszakára Kolozsvárra költöztettek

– a döntés akkor születik meg, amikor véget ér a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának korszerűsítése.

{K1}

Ugyanakkor Lukács Katalin, a Maros Megyei Tanács sajtótanácsosa a Krónika megkeresésére elmondta, a kifutópálya felújítási munkálatai január 31-éig szünetelnek.

Hozzátette, március 25-ig, amely dátumra a WizzAir légitársaság hivatalos honlapja szerint már lehet jegyet foglalni a Dortmund–Marosvásárhely járatra, nem valószínű, hogy befejezik a felújítást,

viszont szeptember 20-ig, amikor is a légitársaság Budapestre hirdetett járatot, már mindenképp véget érnek a munkálatok. 

A WizzAir 2017-ben nemzetközi szinten 28,2 millió utast szállított, ami 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban rögzített adatot, Kolozsvárról pedig 1,83 millió utast.

A légitársaság vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy idén 16 százalékkal szeretnék növelni az ülőhelyek számát, valamint 8,8 millió jegyet bocsájtanak áruba.

Romániában 15 új járatot indítanak el, Kolozsvárról idén Athénba indul új járat.