Tőkés: az RMDSZ függessze fel a kormánypártokkal való együttműködést

Krónika 2018. január 12., 13:24

A kormányzó pártokkal érvényben lévő parlamenti együttműködés felfüggesztését kéri Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől Tőkés László EP-képviselő, amennyiben Mihai Tudose nem mondana le tisztségéről.

Fotó: Tőkés László sajtóirodája

„Hideg zuhanyként ért bennünket Mihai Tudose miniszterelnök mosdatlan elítélő nyilatkozata, melyben az autonómiától egyenesen a székely zászló kitűzéséért felelős magyarok/székelyek felakasztásáig jutott el” - írja Mihai Tudose kormányfő székely zászlóra vonatkozó kijelentéseire reagálva szerkesztőségünkhöz eljuttatott tiltakozásában Tőkés László EP-képviselő.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kijelenti: „a lelkiismereti és vallásszabadság erdélyi kikiáltásának 450. évfordulóján felháborodással tiltakozunk a román kormányfőnek a maga nemében csak az antiszemitizmushoz hasonlítható, brutális hungarofób megnyilatkozása ellen”.

„Megengedhetetlen, hogy az ország egyik első embere „vörös (véres) posztóként” lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, jogos és törvényes autonómiaköveteléseink kriminalizálása által uszítva a magyarság ellen a többségi román társadalmat” - fogalmaz Tőkés László, aki szerint ezen helyzetben sem a bocsánatkérés, sem a visszavonás, csak a miniszterelnök azonnali lemondása segíthet.

Az RMDSZ elítélő nyilatkozatát üdvözölve, felkérem Kelemen Hunor elnököt, hogy a lemondás esetleges elmaradása esetén 24 órán belül függesszék fel a kormányzó pártokkal érvényben lévő parlamenti együttműködésüket”

- fogalmaz Tőkés. Hozzáteszi, a magyar pártoknak és európai parlamenti képviselőinknek az európai fórumokon kell tiltakozniuk a történtek miatt és védelmükbe kell venniük az „életveszélyesen megfenyegetett erdélyi magyar közösségünket”.