Sivatagi kaland: a kolozsvári CsavarGo csapat is részt vesz a Budapest-Bamako Ralin

Bede Laura 2018. január 12., 12:52

Első alkalommal indul a pénteken kezdődő Budapest–Bamako Ralin Szállassy Noémi kolozsvári egyetemi tanár, biológus. A versenyző az út kihívásairól, illetve izgalmairól mesélt a Krónikának.

Tizenhat nap alatt 8600 kilométert tesznek meg a tizenkettedik alkalommal rendezendő, pénteken kezdődő Budapest–Bamako Rali résztvevői. A világ legnagyobb amatőr ralijaként jegyzett versenyre idén 42 ország 456 indulója adta le a nevezését, köztük Szállassy Noémi, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának munkatársa, egyetemi adjunktus, biológus.

Én most indulok először a versenyen, de a barátom, Kurkó Dénes, aki most a sofőr és a csapatkapitány szerepét is betölti, már volt egyszer 2012-ben. Akkor ugyanezzel az 1300-as típusú, idén negyven évet töltő Daciával tette meg az utat egy barátjával közösen, és visszafele is az autóval jöttek.

Ez azért érdekes, mert a legtöbben a célba érés után eladják a gépkocsijukat, és repülővel jönnek vissza” – mondta el a Krónika megkeresésére Szállassy Noémi. Hozzátette, idén ők is így járnak el, mert sajnos nem áll a rendelkezésükre annyi idő, hogy az oda-vissza utat személygépkocsival tegyék meg, valamint a gépjármű állapota nem elég jó ahhoz, hogy a visszautat is kibírja. Mint a biológus kifejtette, kéttagú csoportjuknak azért adták a CsavarGO nevet, mert a csapatkapitány mérnök, és valószínűleg sokat kell majd javítani az autót közben.

Én biológus vagyok, és főként azért jelentkeztem, mert kíváncsi vagyok a természeti szépségekre, illetve a kalandvágy is vezérelt.

A ralin két fő kategória van. Az egyik a versenykategória, az ide benevezetteknek nagyon érdekes az útvonaluk, pontokat gyűjthetnek, és nehezebb szakaszokat is terveztek nekik. A másik a túrakategória, ahová elsősorban terepjárókkal mennek, és ennek van egy alcsoportja, az úgynevezett spirit, ahol régi, szinte már roncsszerű autókkal próbálnak meg az emberek minél kisebb költségvetésből, környezetkímélően eljutni Afrikába – erre neveztünk be mi is” – részletezte a biológus.

Szállassy Noémi arról is beszámolt lapunknak, hogy a rali hivatalosan pénteken 14 órakor kezdődik Budapesten, az első megálló pedig Marokkóban lesz. Az első, európai szakaszt mindenki önállóan kell megoldja, ezt szupermaratonnak nevezték el.

„Mi azért indultunk korábban, mert a gépkocsinkkal csak 80 km/óra sebességgel tudunk haladni. Január 15-én lesz az első közös táborozás Afrikában, addig oda kellene érnünk, de most havazott Afrikában, ezért valószínűleg lesznek nehezen megközelíthető utak” – fogalmazott az egyetemi tanár.

Mint kifejtette, már a jelentkezéskor megtudták az útvonalat (Budapest–Marokkó–Mauritánia– Szenegál–Gambia), és hogy egy nap alatt hány kilométert kell megtenni. Minden este szerveznek egy tábort, ahová a versenyzők összegyűlhetnek, itt lehet sátorozni, illetve pár szállodának az elérhetőségét is közölték a résztvevőkkel. Szállassy Noémi szerint a versenykategóriásoknak kötelezően végig kell menniük valamennyi szakaszon, viszont a túrkategóriások tehetnek kitérőket, nézelődhetnek az adott településen.

Mauritániában lesz a legnehezebb és legveszélyesebb rész, itt katonai és rendőri kísérettel haladunk majd, ezért nem szabad letérni a kijelölt útról, illetve esténként őrzik majd a táborokat. A rali keretében nagyon sok biztonsági intézkedést kell betartani.

Az út vége felé, az utolsó pár napon már nem kell olyan nagy távolságokat megtenni, akkor lesz időnk meglátogatni a helyi látványosságokat” – magyarázta a versenyző. Mint kifejtette, a Budapest–Bamako Ralin szimbolikus díjakat adnak, mert a versenyt egyrészt jótékonysági céllal szervezik.

A szervezők gyűjtőakcióján befolyó összegből két ivóvízkutat fúrtak Gambiában, illetve a szervezőcsapattal tart egy kamion, amely segélycsomagokat fog szállítani. Ezenkívül minden csapat visz magával kis ajándékokat, amelyeket útközben osztogatnak a gyerekeknek, többek között írószereket, füzeteket, ruhaneműket.