Politikusi pengeváltás a Lucan-ügyben

Kőrössy Andrea 2018. január 12., 14:46

A Facebookon üzent a sikkasztással gyanúsított Mihai Lucan urológus ügyét kirobbantó Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő Emil Boc kolozsvári polgármesternek, miután az elöljáró kilátásba helyezte, hogy rágalmazás miatt bűnvádi feljelentést tesz ellene.

Fotó: Facebook

Ungureanu – aki Bocot Lucan barátjának és luxuspáciensének nevezi – bejegyzésében hangsúlyozta: őt nem lehet megfélemlíteni. „Én csak a kötelességemet teszem a Lucan által megkárosított betegekkel szemben, és a maffiaellenes ügyészek előtt beszélek a szenvedéseikről” – fogalmazott az USR-képviselő, aki évekkel ezelőtt Mihai Lucan kollegája volt a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikán, és több bűnvádi feljelentést is tett az urológus ellen.

Ungureanu azt ígéri: nem fog leállni, és tisztában van azzal, hogy Lucan nem egyedül követte el a visszaéléseket, hanem több „csápja” van, mint rámutat, többek között Emil Boc.

A képviselő bejegyzéséhez az urológus magánklinikája, a Lukmed és a kolozsvári polgármesteri hivatal közötti két társulási szerződést is csatolt, amelyek szerinte bizonyítják, hogy az önkormányzat segítsége nélkül a klinika nem jöhetett volna létre.

Emil Bocot kedden hallgatta ki az ügyészség terrorizmus és szervezett bűnözés elleni főosztálya (DIICOT) a Lucan-ügyben tanúként. A DIICOT székhelyéről való távozásakor a polgármester ismételten cáfolta, hogy az önkormányzat bármilyen szinten is kivételezett volna Lucannal, illetve klinikájával.

Az ügyészség egyébként csütörtökre Alexandru Arşinel színészt idézte be ugyancsak tanúként, a kihallgatás mintegy négy órán keresztül tartott. Arşinel az újságíróknak azt nyilatkozta: „amennyire emlékei engedték”, igyekezett válaszolni az ügyészek kérdéseire. Hozzátette: Mihai Lucannal kapcsolatos érzései változatlanok, továbbra is hálás az urológusnak – írja a News.ro hírügynökség.

A színésszel kapcsolatban korábban felmerült, hogy 2013-ban különleges bánásmódban volt része Lucan klinikáján, hiszen alig néhány nappal azután, hogy felkerült a listára, már el is végezték a veseátültetést. Arşinel azzal védekezett, hogy ezt állapota súlyossága indokolta.