Nem egyértelmű, kiket fenyegetett „fellógatással” Mihai Tudose

Krónika 2018. január 11., 22:08

A román miniszterelnök autonómiaellenes nyilatkozatának hanganyaga alapján nem egyértelmű, hogy kiket fenyegetett meg akasztással Mihai Tudose a székely vagy a magyar zászló felvonása miatt.

Fotó: gov.ro

Számos magyar és román sajtóorgánum csütörtökön úgy értelmezte Mihai Tudose kormányfőnek a Realitatea hírtelevízió számára telefonon adott nyilatkozatát, miszerint a román miniszterelnök akasztással fenyegette a Székelyföld lakóit. Mint ismert, a kormányfő szerda este jelentkezett be a műsorban, és elítélte a három erdélyi magyar politikai alakulat hétfőn aláírt autonómianyilatkozatát.

Több portál egyebek mellett azt a kijelentést is Tudosénak tulajdonította, miszerint „ha a székely zászlót felvonják az ottani intézményekre, akkor ők is ott fognak lógni a zászló mellett”. Csakhogy a hangfelvétel azt bizonyítja, a román miniszterelnök sokkal inkább a helyi illetékeseket (hatóságokat, rendőröket) figyelmeztette, nehogy közintézményre felkerüljön – egy feltehetőleg magyar vagy székely – lobogó.

Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” – hangzik Tudose kijelentése a hangfelvétel tanúsága alapján.

A miniszterelnök valószínűleg arra utalhatott kijelentésével, hogy tavaly novemberben Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Párt (MPP) megpróbálta felvonni a címeres magyar zászlót egy rendezvényen, de a helyi hatóságok és a rendvédelmi szervek felszólítására elállt a tervétől.

A székelyek felakasztásával való fenyegetőzésként értelmezte a kormányfő tévesen idézett szavait többek között Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatának visszavonására és bocsánatkérésre szólította Tudosét.

„Primitív, középkort idéző nyilatkozatával a miniszterelnök mélységesen megsértette és leplezetlenül megfenyegete a székelyföldi magyar közösséget. Jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele. A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról. Kérjük, hogy azonnal vonja vissza nyilatkozatát és nyilvánosan kérjen bocsánatot!” – írta Porcsalmi Twitter és Facebook-oldalán.

{K2}

Csatlakozva Porcsalmi közleményéhez, Borboly Csaba az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnökeként tiltakozott a miniszterelnöknek „a székely zászló elleni, egy miniszterelnökhöz méltatlan, szokatlanul durva hangnemű kirohanása ellen”. A Hargita megyei tanácselnök szerint egy ország miniszterelnöke az ország valamennyi állampolgára iránt felelősséggel tartozik, és nem engedheti meg magának, hogy beálljon a „közösség elleni uszítók kórusába”. „Mihai Tudosénak kormányfőként fel kellene lépnie az ilyen megnyilatkozások ellen, nem pedig tovább keltenie a hangulatot” – közölte Borboly.

A politikus emlékezteti a miniszterelnök arra, hogy Románia alkotmányának 6. cikke kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. „Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le. Arra is emlékeztetném a miniszterelnök urat, hogy Románia címerében – amelyet magyar ember tervezett Keöpeczi Sebestyén József személyében – megtalálhatók a székely szimbólumok” – állapította meg Borboly.

Elítéli a román miniszterelnök „akasztással való fenyegetését”, és bocsánatkérésre szólít fel a Székelyföldi Önkormányzati Tanács is, több ezer székelyföldi választott tisztségviselő – megyeitanács-elnökök, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok – nevében. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtök esti közleményében a „magyar közöséggel szembeni vérlázító provokációnak” tartja Tudose miniszterelnök nyilatkozatát, amelyet úgy idéz: „akik kiteszik a székely zászlót, mellette fognak lógni.”

{K1}

Felháborodásának adott hangot a Lehet Más a Politika (LMP) a román miniszterelnök kijelentései miatt, és a párt szerint Mihai Tudose nemcsak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot és az alapvető európai értékeket. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az LMP álláspontja szerint 2018-ban megengedhetetlen egy ilyen nyilatkozat. Felszólították a külgazdasági és külügyminisztert, hogy szóbeli jegyzék formájában azonnal tiltakozzon Románia budapesti nagyköveténél, és vegyen igénybe minden diplomáciai eszközt azért, hogy a román miniszterelnök haladéktalanul bocsánatot kérjen.