Mihai Tudose megszabadulna „hazudozó” belügyminiszterétől

Balogh Levente 2018. január 11., 17:47

Lemondásra szólította fel Mihai Tudose miniszterelnök Carmen Dan belügyminisztert, amiért az a kormányfő szerint hazudott neki a meneszteni kívánt országos rendőrfőkapitány kiszemelt utódjáról.

A miniszterelnök hazugsággal vádolja Carmen Dant Fotó: Facebook

Hazugsággal vádolja Mihai Tudose miniszterelnök Carmen Dan belügyminisztert, ezért a kormányból való távozását szorgalmazza az országos rendőrfőkapitány menesztése körül kialakult helyzet miatt. Tudose szerdán este beszélt erről az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva.

A miniszterelnök leszögezte: a miniszter hazudott neki, így már nem tud a továbbiakban együtt dolgozni vele.

Mint arról beszámoltunk, Carmen Dan a Bukarestben garázdálkodó, és a hét végén kollégáinak kezére került pedofil rendőr ügye miatt menesztette volna Bogdan Despescu országos rendőrfőkapitányt. Azonban Tudose kormányfő ebbe nem egyezett bele, ehelyett további tájékoztatást kért Despescutól, sőt meg is dicsérte a főkapitányt, amiért a pedofil kollégát sikerült két nap alatt kézre keríteni.

{K1}

Tudose szerint Carmen Dan hazudott neki Despescu kijelölt utódjáról. Nyilvánosságra került ugyanis, hogy a Dan által kijelölt Cătălin Ioniţă nem akarja átvenni a rendőrség vezetését. Tudose elmondta, megkérdezte Carmen Dantól, hogy ez igaz-e, a miniszter pedig azt válaszolta: nem. Ő viszont ezek után felhívta  Ioniţát, aki megerősítette: nem kíván főkapitány lenni.

Ha egy miniszter megengedi magának, hogy hazudjon nekem, akkor már nincs ahogy együtt dolgoznunk. Ő erre közölte, hajlandó hétfőtől lemondani, én pedig azt mondtam: ha lemond, én elfogadom. Ha engedik, le fog mondani”

– fogalmazott Tudose.

Ezzel minden bizonnyal Carmen Dan „mentorára”, Liviu Dragneára, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökére utalt.

Carmen Dan menesztése ugyanis minden valószínűség szerint újabb állomása a Tudose és Liviu Dragnea között kialakult konfliktusnak.

Dan ugyanis Dragnea egyik legközelebbi embere, Tudose pedig úgy kívánja átalakítani a kormányt, hogy a lehetőség szerint megszabaduljon Dragnea embereitől. Carmen Dan közölte: „hamarosan" reagál Tudose szavaira.

Kisebb kormány kell

A miniszterelnök egyébként azt is határozottan megerősítette, hogy csökkenteni kívánja kormánya minisztériumainak a számát. A kormányfő leszögezte: ha ez nem valósulhat meg, távozik.
Tudose a bürokrácia csökkentésével indokolta tervét.

„Hatékonyabbá kívánjuk tenni a kormányzást. Azt szeretnénk, hogy a strukturális deficit, az állam működésére szükséges költségek csökkenjenek. Ebben az esetben pedig a 24 minisztérium túl sok. Kevesebbre van szükség. Szerintem a számuknak egyessel kell kezdődnie. Akár 19 is jó, csak egyessel kezdődjék. Emellett vidéken számos olyan intézmény jött létre, amely ugyanazon minisztériumhoz tartozik. Szeretném ismét összevonni őket" – szögezte le a kormányfő szerdán este az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Hozzátette: „a papírnak kell rohangálnia”, nem a polgárnak a rengeteg intézmény között.

Arra a felvetésre, hogy a kormány átalakítása valamilyen politikai terv részét képezi-e, a miniszterelnök kijelentette: nem tartozik semmilyen táborhoz. „Ha nem tudom megvalósítani, amit szeretnék, akkor lelépek" – tette hozzá Tudose.

Tudose nem akar pártelnök lenni

A Dragnea és közötte kialakult feszültség kapcsán azt mondta: a viszony „intézményes” kettejük között.

„Nem vagyok valakinek a miniszterelnöke. Romániáé és a PSD-é vagyok, a PSD küldött” – hangoztatta. Leszögezte: nem kívánja átvenni Dragneától a párt vezetését. Megjegyezte ugyanakkor:

igazat ad azon párttársainak, akik arra panaszkodtak, hogy egyes dolgok nem működnek a pártban.

A miniszterelnök azt is határozottan cáfolta, hogy kapcsolatban állna a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetőivel, a SRI-vel fennálló kapcsolatát is „szigorúan intézményesnek” nevezte. Arra a felvetésre, hogy a hírszerző akadémiára járt, úgy válaszolt: a helyek felét a hírszerzés munkatársainak, a másik felét civilek számára tarják fenn, őt pedig nem szervezte be senki.
Tudose 2010-ben a SRI által fenntartott akadémián szerzett doktori címet, disszertációjának témája a kritikus fontosságú infrastruktúra védelme volt.

Mint arról beszámoltunk, belső források szerint Tudose azért akarja néhány miniszter cseréje helyett az egész kormány szerkezetét módosítani, hogy ezzel erősítse meg pozícióját Dragneával szemben, aki egyes értesülések szerint le kívánja őt váltani. Ha ugyanis a kormány szerkezete szenved módosítást, akkor bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, a törvényhozási bizalom megszavazása pedig megerősítené a legitimációját a kormány élén.

{K2}