Nem szabad jeggyel büntetni a diákot – közvita nélkül módosították a közoktatás iskolai rendszabályzatát

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. január 10., 22:41

A tanórák alatt nem tarthatják maguknál mobiltelefonjukat a diákok, akik ugyanakkor a továbbiakban nem vállalhatnak kapusszolgálatot az oktatási minisztérium új közoktatási iskolai rendszabályzata alapján, amelyet a tanulókat képviselő országos szervezet részben hasznosnak tart, de több kifogást is megfogalmaztak.

Fotó: Farkas Antal

Liviu Pop oktatási miniszter kedd este Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a szaktárca január 8-án a tanintézetek belső működésére vonatkozó új szabályzatot fogadott el. A dokumentum szerint a tanórák alatt a mobiltelefonokat „az osztályteremben kialakított speciális helyen” kell tárolni úgy, hogy azok ne zavarják az iskolai tevékenységet, az eszközöket pedig csakis a pedagógus engedélyével lehet használni oktatási célokra vagy sürgősségi helyzetben.

Megtiltja továbbá, hogy a diákok kapusszolgálatot vállaljanak, ugyanakkor arra is kitért, hogy a tanulókat nem lehet iskolai egyenruha viselésére kötelezni. Egy másik cikkely azt szabályozza, hogy

a jegyeket és pontszámokat nem lehet büntetési eszközként használni, ezek kizárólag a felmért tudás és felkészültség szintjét tükrözhetik.

Az új szabályzat arról is rendelkezik, hogy a pedagógus nem tilthatja meg a diákoknak a tanórán való részvételt, az indoklás szerint ugyanis ezzel sérül az oktatáshoz való alapvető jog.

Az átláthatóságot hiányolják a diákszervezetek

Az iskolai belső rendszabályzat módosítása ellen már több diákszervezet is felszólalt: az egyesületek elsősorban nem az új dokumentum tartalmát, hanem azt kifogásolják, hogy a szaktárca egyik napról a másikra hozta meg az intézkedést anélkül, hogy erről bármiféle közvitát szervezett volna az érintett felekkel. Néhány diákszervezet, köztük a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a minisztérium által lebonyolított procedúra átláthatatlanságát bírálják.

Az Adevărul napilap portálja által idézett közleményben úgy fogalmaznak: ez az egész romániai oktatási rendszerre rossz fényt vet. A szervezetek azt is kifogásolják, hogy a minisztérium nem vetette össze az új rendszabályzatot a diákok jogállását szabályozó dokumentummal, holott abban szerepel már például az, hogy a mobiltelefonokat szigorúan tilos a tanórák alatt másra használni, mint oktatási célokra.

Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen, több millió diákot, pedagógust és szülőt érintő dokumentumot előzetesen nem hoznak nyilvánosságra, és nem adják meg annak a lehetőségét, hogy az érintettek javaslatokat, korrekciókat fogalmazzanak meg vele kapcsolatban”

– nyilatkozta Constantin-Alexandru Manda, a Constanţa megyei diákszervezet elnöke, aki azt is elmondta, alaposan elemzik az új szabályzatot, és mindent megtesznek a tanulók jogainak és érdekeinek védelme érdekében.

A Hargita megyei tanfelügyelőség szerdán már értesítette a megye tanintézeteit a rendszabályzat módosításáról – tudtuk meg Görbe Pétertől. A főtanfelügyelő szerint

a kapusszolgálat eltörlése nehézséget okozhat egyes tanintézeteknek, hiszen a személyzet nem mindenhol elég nagy ahhoz, hogy állandó felügyeletet biztosítsanak az iskolaépületben.

A mobiltelefonok használatának korlátozását ugyanakkor hasznos intézkedésnek tartja, ugyanakkor megjegyezte: erről már eddig is rendelkezett számos iskola belső szabályzata. „Nem arra való a mobil, hogy a tanuló tanítási idő alatt telefonozzon. Szünetben lehet használni, a szülők is akkor hívhatják a gyerekeiket” – fogalmazott Görbe hozzátéve, nyilván vannak esetek, amikor az okoskészülékek segíthetik a tanórai tevékenységet.

Fotó: Barabás Ákos

„A mi iskolánkba nem vártunk arra, hogy a miniszter gondoljon egy nagyot. Nálunk már három éve minden osztályban megvan a telefonoknak a helye a tantermekben” – fogalmazott lapcsaládunknak László Károly. A csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója azt is elismerte, gyerekekről lévén szó, van, amikor nehézséget okoz a mobileszközök korlátozása.

Ezzel szemben nem ért egyet a szigorítással Varga László, a Márton Áron Főgimnázium igazgatója, aki szerint az eddigi szabályozás, miszerint a telefon a diákoknál maradhatott az órák alatt, de csak indokolt esetben használhatták, megfelelő volt.

Mostantól le kell adniuk, mintha érettségi vizsgájuk lenne”

– magyarázta Varga, aki a kapusszolgálat eltörlésével sem ért egyet.

„A jó tanár eddig sem büntetett a jeggyel”

A Kovászna megyei tanfelügyelőségen még nem tudták tüzetesen áttanulmányozni a módosított szabályzatot, amelyet azonban mindenképpen alkalmazni fognak a háromszéki iskolákban – tájékoztatott Kiss Imre. A főtanfelügyelő lapunknak nyilatkozva arra a cikkelyre tért ki, amely alapján az osztályzatot nem lehet büntetésként alkalmazni, mint rámutatott:

a jó pedagógus ezt eddig sem tette.

Ugyanakkor elismerte, hogy az ország különböző pontjain volt példa visszaélésekre, a minisztériumhoz több ilyen jellegű jelzés is befutott, szerinte minden bizonnyal ezért foglalták bele az új szabályzatba.

„A jó tanár azonban kizárólag a tudásra ad jegyet, és nem befolyásolja az osztályzatot, ha például a diáknak hosszú a haja, szakadt farmerben jár, vagy ellóg az órákról. Természetesen a nevelés is feladata a pedagógusnak, ezeket a problémákat is meg kell oldani, de erre nem a jegyadás az eszköz. Ezeket meg kell beszélni a diákkal vagy a szülőkkel” – szögezte le a főtanfelügyelő.