Idén jöhetnek a Piranhák: végéhez közeledik az egyeztetés az amerikai páncélos csapatszállítók beszerzéséről

Balogh Levente 2018. január 10., 17:41

Hamarosan véget érhetnek az egyeztetések az amerikai General Dynamics céggel a Románia által beszerezni kívánt Piranha páncélos csapatszállítókról – közölte szerdán a védelmi miniszter.

Fotó: Rador.ro

Végső stádiumába jutott a tárgyalási folyamat az amerikai General Dynamics céggel a román hadsereg számára gyártandó csapatszállító páncélosokról – jelentette be szerdán Mihai Fifor védelmi miniszter.

„Sokan kérdezték, miért nem írtuk alá a szerződést az elmúlt év végén. A válasz nagyon egyszerű: mert még nem tárgyaltunk eleget, és

azt szerettük volna, hogy minél jobb alkut kössünk annak érdekében, hogy a román állam korrekt árat fizessen a szállító járművekért.

Remélhetőleg ezen a héten sikerül lezárnunk a tárgyalásokat a General Dynamicsszel, és bejelenthetjük a szerződés aláírását" – mutatott rá a miniszter. Hozzátette, a hadsereg felszerelésének megújítására kiírt program a tervek szerint halad, és reményét fejezte ki, hogy a jövő héten a kormány elé kerül a HIMARS rakéták beszerzéséről szóló terv, így azt a tavaszi ülésszak elején a parlament is jóváhagyhatja. Fifor azt is elmondta, hogy idén írják alá az Egyesült Államokkal a második Patriot rakétaüteg beszerzéséről szóló megállapodást. 

Mint megírtuk, a bukaresti ipari tárca tavaly októberben jutott elvi megállapodásra a román hadsereg számára csapatszállító páncélosokat gyártó vegyesvállalat létrehozásáról a svájci Mowag-üzemeket tulajdonló amerikai General Dynamics vállalattal. A megállapodás célja az, hogy a román hadsereget Piranha 5 típusú csapatszállító páncélosokkal szereljék fel, amelyeket a Bukaresti Gépgyárban fognak gyártani az ehhez szükséges technológia meghonosítása után.

Az emlékeztető aláírásánál Mihai Tudose kormányfő, több miniszter és Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is jelen volt.

A miniszterelnök rendkívüli fontosságú eseménynek minősítette a román védelmi ipar szempontjából az amerikai General Dynamics együttműködését egy román állami vállalattal.

A kormányközlemény nem részletezte, hány páncélost vásárol a román hadsereg és milyen áron szerzi be ezeket.

Mihai Fifor tavaly ősszel, amerikai látogatása után még arra számított, hogy a román hadsereg már tavaly megjapja az első tíz Piranha páncélosát. A Hotnews.ro hírportál úgy tudja, Románia 227 Piranha 5-ös páncélost vásárol, amelyeket – az első harminc, Svájcból érkező jármű kivételével – Bukarestben fognak gyártani.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) augusztus elején hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében

Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót. A B1 hírtelevízió szerint a 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában Románia 370 millió eurót fordítana Piranha típusú nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokra.