Pedofilbotrány: Tudose egyelőre nem váltja le az országos rendőrfőkapitányt

MTI 2018. január 10., 16:20

A belügyminiszter javaslatát elhárítva nem váltotta le a román rendőrség főnökét Mihai Tudose kormányfő, aki a kabinet szerdai ülésén elismeréssel beszélt a miniszter által bírált rendőrség teljesítményéről.

Bogdan Despescu egyelőre megtarthatja a székét

Bogdan Despescu országos rendőrfőkapitány menesztését kedden kezdeményezte a kormányfőnél Carmen Dan belügyminiszter, miután kiderült, hogy a rendőrségnél dolgozik az a napok óta keresett és hétfőn őrizetbe vett pedofil férfi, aki múlt héten egy felvonóban szexuálisan bántalmazott két gyereket.

A rendőrség államtitkári rangú parancsnokát a miniszterelnök nevezi ki és válthatja le a belügyi tárcavezető javaslatára. A szociáldemokrata (PSD) pártelnök bizalmasaként ismert Carmen Dan azonban a jelek szerint nem tájékoztatta szándékáról a kormányfőt.

Tudose a közte és a Liviu Dragnea pártvezető között egyre mélyülő konfliktus újabb jelét adta azzal, hogy felülbírálta a miniszter döntését.

Carmen Dan kedden a rendőrségi vezetőket hibáztatta amiatt, hogy egy szexuális bűncselekményekkel korábban is gyanúsított férfi évek óta aktív rendőr maradhatott, ügyeit szerinte eltussolták. A belügyminiszter szerint a rendőrség csak úgy tudja visszaszerezni a társadalom bizalmát, ha a legmagasabb szinten vállalja hibáiért a felelősséget. Ezzel szemben Tudose a kormányülés nyilvános részén jó teljesítménynek nevezte, hogy a rendőrség két nap alatt elfogta a gyanúsítottat, akire egyébként korábbi bűncselekményei egy részét is rábizonyították. A kormányfő közölte: egy hetet adott a rendőrparancsnoknak arra, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket.

Dumitru Coarnă, a rendőrszakszervezet elnöke üdvözölte a kormányfő álláspontját. „Carmen Dannak távoznia kell, mert nem érdemel meg minket” – mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint a rendőrség a forráshiány ellenére Despescu vezetése alatt javuló teljesítményt nyújtott, amiért elismerés, nem büntetés járna.

A kormányfő és Liviu Dragnea PSD-elnök közötti egyre nyilvánvalóbb szembenállás ügyében a párt január 29-ére tervezett végrehajtó bizottsági ülése hozhat döntést. Tudose tavaly június óta vette át a kormányfői tisztséget, miután Dragnea saját kormánya elleni bizalmatlansági indítvánnyal távolította el a hatalomból a román sajtó szerint „túlságosan önállóvá vált" Sorin Grindeanu volt miniszterelnököt.