Sokan máris szabadulnának szennyező gépkocsijuktól

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. január 10., 15:30

Miközben tavaly drasztikusan megugrott a forgalomba beíratott használt gépkocsik ára, az új adó hírére egyre többen próbálnak megszabadulni erősen szennyező autóiktól.

Fotó: Boda L. Gergely

Annak ellenére, hogy még csak az első tíz hónap statisztikai adatai állnak rendelkezésre, máris biztosra vehető, hogy a 2017-es évben történelmi csúcsra hágott a Romániában forgalomba írt használt személygépkocsik száma.

A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) által nyilvánosságra hozott adatsorok szerint

tavaly januártól október végéig csaknem 600 ezer használt autó tulajdonosa jelentkezett a szakhatóságnál beíratásra, ez a szám pedig máris kétszerese a 2016-ban egész év alatt forgalomba írt majdnem 300 ezer autónak.

Különben a tavalyi adat is 19 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábban regisztrált értéknél.

{K2}

Amint arról több ízben is írtunk, az vezetett a használt gépkocsik számának hirtelen megugrásához, hogy a kormány februártól eltörölte a környezetvédelmi bélyegilletéket, így „büntetlenül”, vagyis viszonylag nagy összegű regisztrációs díj nélkül lehetett kérni ezeknek a kocsiknak a forgalomba íratását. Nagyon sokan éltek is a lehetőséggel, s az előzetes becslések szerint drasztikusan meg is nőtt a romániai gépjárműpark átlagéletkora. 

Jön az új illeték

Főként ebből kiindulva döntöttek úgy a bukaresti illetékesek, újfent megpróbálják megakadályozni, hogy Románia az Európai Unió autótemetőjévé váljon.

Az ma már egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem egyfajta regisztrációs adóként fog visszatérni idén a környezetvédelmi bélyegilleték, hanem olyan adó formáját ölti majd, ami valamennyi autótulajdonosra érvényes lesz, összegét pedig a gépkocsi károsanyag-kibocsátása határozza meg.

Hogy pontosan miként fog kinézni, egyelőre nem tudni, Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter bejelentése értelmében valamikor március–áprilisban érkezhet, és minden bizonnyal mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk mindazoknak, akiknek régi, szennyező gépkocsi van a tulajdonukban.

Máris szabadulnak a roncsoktól

A hír szerint máris mozgósította a régi autók tulajdonosait a kormány által tervezett új adó: egyre többen érdeklődnek, miként szabadulhatnak meg a teherré vált, költséget generáló roncsoktól.

Pózna Dávid, az ócskavasbegyűjtéssel és értékesítéssel foglalkozó sepsiszentgyörgyi Ariadne cég tulajdonosa a Krónika megkeresésére elmondta, már az elmúlt év végén kezdtek érdeklődni, az év elején aztán már egyre többen kérdezik, miként szabadulhatnak meg a régi gépkocsitól, hogy elkerüljék a magas adót.

Mint részletezte, a tapasztalat szerint egyre nehezebb eladni a régi autókat, az országban alig lehet gazdát találni a 2000 előtt gyártott gépkocsikra, az ilyeneket inkább külföldről hozzák be, arra számítva, hogy ott megkíméltebb, jobb állapotban vannak. A roncsautóprogram révén is nehéz ma már értékesíteni az autókat, ez a megoldás csak abban az esetben érvényesíthető, ha valóban a tulajdonos cseréli be új gépkocsira a régit, vevőt találni nagyon nehéz, hiszen sokkal nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Fotó: Kristó Róbert

Pózna kérdésünkre elmondta, csak ezen a héten három régi autót szállítottak be a telepre, és további ugyanannyi kérés van. Sokan vannak ugyanis, akik az udvaron tartják a régi autót, eddig nem foglalkoztak azzal, hogy kiírassák a forgalomból, vagy éppen csak tartották, arra számítva, hogy „majd jó lesz valamire”.

Az is előfordult, hogy a régi autóval jártak évente néhány alkalommal a mezőre vagy kirándulni, ám most megfontolják, érdemes-e tovább tartani az autót, és adózni utána.

Ilyen megközelítésből segíthet a megszorítás, kiírják a forgalomból az ócska, rozsdaette járműveket, amelyek amellett, hogy szennyeznek, a városokban foglalják a parkolókat.

{K1}

Az üzletember úgy véli, ha bevezetik a károsanyag-kibocsátás alapján kiszámolt új adót, azok lesznek igazán bajban, akiknek régi gépkocsijuk van, és nem is engedhetik meg maguknak, hogy újabbat vásároljanak.

A gépkocsit egyszerűen le lehet adni az ócskavastelepen, viszont csak a tulajdonos teheti meg, neki kell jelentkeznie a személyi igazolványával és a törzskönyvvel.

 

Fotó: Gecse Noémi
 

Az autót beszállítják, lemérik, és kilogrammonként fizetnek is érte, igaz elenyésző összeget, általában kevesebb, mint száz lejt. Pózna Dávid azonban rámutatott, Ausztriában vagy Németországban például a tulajdonos fizet mintegy 200 eurót, hogy megszabadulhasson a régi autójától.

Az illetékes elmondta, az autó „halotti bizonyítványát” a telepen állítják ki, ezzel a dokumentummal lehet a járművet kiíratni a forgalomból a rendőrségen,

majd az adóhatóság is törli a nyilvántartásból. A vállalkozó rámutatott, a bontókba azért nehezebb értékesíteni a régi autókat, mert ott nem állítanak ki a kiíratáshoz szükséges bizonylatot, így továbbra is adót kell fizetni az autó után.