Nincs veszélyben a csucsai múzeum: a Kolozs megyei önkormányzat tulajdona marad a Boncza-kastély

Pap Melinda 2018. január 10., 11:10

Múzeum marad a csucsai Boncza-kastély, amely a jogerős bírósági ítélet szerint a Kolozs megyei önkormányzat tulajdona, hiába telekkönyvezték Veturia Goga örökösei saját nevükre az ingatlanokat – jelentette ki a Krónikának Vákár István.

Az Ady-emlékkiállításnak otthont adó fehér ház Fotó: Panoramio

A Kolozs megyei önkormányzat alelnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy a kolozsvári Făclia lap arról számolt be: Octavian Goga özvegyének örökösei saját nevükre telekkönyveztették a csucsai ingatlanokat és földterületeket, amelyekért immár több mint egy évtizede pereskednek a megyei önkormányzattal.

Tizenkét év per után azonban tavaly októberben véglegesen eldőlt, hogy köztulajdon marad a csucsai Boncza-birtok, ahol Ady Endre többször is megfordult és élt.

Ugyanis, mint arról beszámoltunk, az itt működő Octavian Goga-emlékmúzeumot felügyelő Kolozs megyei önkormányzat jogerősen megnyerte a román költő feleségének örökösei által indított pert.

A csucsai kastély

A kommunizmus idején Ve­tu­ria Goga úgy tudta megmenteni a kastélyban található értékes gyűjteményt, hogy 1966-ban odaadományozta az ingatlant a román államnak, azzal a kikötéssel, hogy Goga-emlékmúzeumot működtetnek benne. 2005-ben azonban az özvegy távoli rokonai bíróságon támadták meg az adománylevelet azt állítva: Veturia Goga kényszerítő körülmények hatására mondott le a birtokról. Az oldalági örökösödési pert indító Florin Mureşannak és Marius Pompiliu Mureşannak 2015 októberében sikerült elérni, hogy a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a dokumentumot, de visszaszolgáltatási kérésüket elutasították, így újabb per kezdődött az ügyben.

Az adománylevéllel egy időben azonban Veturia Goga végrendeletet is írt, amelyben nyomatékosította: az államnak hagyja a birtokot emlékmúzeum működtetése céljából. A bíróság a második perben ennek alapján ítélte jogerősen az önkormányzatnak az értékes gyűjteményt és ingatlant.

{K1}

Vákár István lapunknak elmondta, a Boncza-kastély, az Adyék által is lakott fehér ház, a többi ingatlannak és területnek az örökösök nevére történő telekkönyvezése az első per ítélethirdetése után történt, amelyben az örökösök kerültek ki győztesen. Erre annak ellenére került sor, hogy a megyei tanács újabb keresetet nyújtott be amelyben immár a végrendelet alapján bizonyította a tulajdonjogot.

„Ha kicsit odafigyeltek volna, látták volna, hogy per tárgya a birtok, és nem lehet változásokat eszközölni” – fogalmazott Vákár István a telekkönyvi hivatal eljárására utalva.

Hozzátette, hogy az önkormányzat megtámadta a bíróságon a tulajdonbejegyzést, így a Boncza-kastély tulajdonjogát illetően a jövőben nem várható változás, abban továbbra is a Goga- és Ady-emlékmúzeum működik majd.

A Boncza-család történetét, illetve Ady és Csinszka szerelmét bemutató tárlat Fotó: Biró István

A csucsai kastélyt Boncza Miklós építette feleségének, aki kilenc nappal azután, hogy világra hozta gyermekét, Boncza Bertát – Ady Endre későbbi, Csinszkaként emlegetett feleségét –, meghalt, így a férfi Budapestre költözött, és bezárta a kastélyt.

Miután 1914-ben Ady feleségül vette Csinszkát, Csucsán éltek, a főépület melletti fehér házban, amely ma Ady-emlékkiállításnak ad helyet.

{K2}

A birtokot a trianoni döntést követően az özvegy eladta Octavian Goga román költőnek, későbbi miniszterelnöknek. A Boncza-kastély melléképüle­tében 1968-ban nyílt Ady-emlékkiállítást 2014-ben, a csucsai múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közötti együttműködés révén, a magyar kormány támogatásával újították fel. A csucsai múzeum tavaly ünnepelte létrehozásának 50. évfordulóját, az alkalomból szervezett rendezvénysorozat idén is folytatódik.