Megkezdődtek a két Korea közötti tárgyalások – Phenjan sportolókat küldhet a phjongcshangi téli olimpiára

Hírösszefoglaló 2018. január 09., 10:05

A két Korea küldöttségei megkezdték a hivatalos tárgyalásokat kedden a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről.

Fotó: Olimpia.hu

A felek több mint két éve nem tárgyaltak egymással. Az észak-koreai küldöttség élén Li Szon Gvon, a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll, és a dél-koreait is miniszter vezeti: az országegyesítési ügyekkel foglalkozó Cso Mjung Gjon – számolt be az MTI.

A tervek szerint először a könnyebb kérdésről, a jövő havi phjongcshangi téli olimpiáról cserélnek eszmét, és csak utána térnek rá a kényesebb, katonai és politikai témákra.

A két delegáció öt-öt főből áll. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszünetben kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson városa, az annak dél-koreai oldalán lévő Béke Háza.

A tárgyalás előzménye, hogy a phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsong Un újévkor szokatlanul békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt szeretne venni a Dél-Korea által február 9-25. között rendezendő téli olimpián.

Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a jövő hónapban a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő téli olimpiára – közölte kedden egy magas rangú dél-koreai tisztviselő. Csun He Szung, a dél-koreai országegyesítési miniszter helyettese arról a tárgyalásról nyilatkozott, amelyet a két Korea küldöttségei kedden folytattak a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. A megbeszéléseken Szöul kezdeményezte, hogy a téli olimpián a két ország versenyzői a megnyitón együtt haladjanak és tevékenységük legyen közös a játékok alatt. A keddi megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között.