Hamarosan állhat Rhédey Lajos gróf szobra Nagyváradon

Bálint Eszter 2018. január 09., 11:02

Várhatóan már a júniusban esedékes Szent László Napok alatt felavathatják Rhédey Lajos gróf szobrát Nagyváradon, a helyi magyarság által máig Rhédey-kertként emlegetett (ma Nicolae Bălcescu nevét viselő) parkban.

Fotó: Erdon.ro

Ugyanis elhárult az utolsó akadály is a Deák Árpád által már elkészített és bronzba öntött büszt felállításának útjából. 

A városi önkormányzat hétfői ülésén egyhangúlag elfogadta a szoborállítás tervét, amire január 4-én a város főépítésze is rábólintott.

Csomortányi István kezdeményező, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke a Krónikának elmondta, mostantól legtöbb 30 napon belül megkapják az építési engedélyt, és ki is helyezhetik a szobrot. Az ünnepi avatással azonban kedvezőbb időjárásra és megfelelő alkalomra várnak, az egyik legjobb időpont Csomortányi szerint a Szent László Napok, ami ezelőtt hat évvel éppen a Rhédey-kertből indult. Mint ismeretes,

2008-ban, Ilie Bolojan első polgármesteri mandátumának kezdetén kérvényezték először, hogy a park viselje Rhédey gróf nevét, és állítsanak szobrot a terület adományozójának.

A kezdeményezés nem járt sikerrel, így az ötletgazdák a kezükbe vették az ügyet. A második Szent László Napokon gyűjtést is szerveztek, és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta a szoborállítást.