Sokan utaznak személygépkocsival külföldre – Változhatnak idén az idegenforgalmi trendek

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. január 09., 12:39

A külföldön élő román állampolgárok nagyban befolyásolják a statisztikát, miszerint a határon átlépők nagy része saját autóval hagyja el az országot. Egyre többen repülnek, a buszos kirándulások visszaszorulnak.

Fotó: MTI

A külföldre utazó romániaiak nagy része inkább személygépkocsival vág neki az útnak, bármennyire is hosszú lenne az, bár a repülő olcsóbb és gyorsabb megoldás lenne, sokan tartják fontosabbnak a saját autójuk nyújtotta kényelmet – ezt a következtetést vonhatjuk le a legfrissebb statisztikai adatokból.

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, 2017 első tizenegy hónapjában 1,4 millió román állampolgár utazott külföldre, csaknem 20 százalékkal több, mint az előző esztendő azonos időszakában. 70 százalékuk pedig személygépkocsival vagy busszal hagyta el az országot – a Digi24 hírtelevízió által idézett elemzők szerint ennek legfőbb oka, hogy

így sokkal rugalmasabb programot tudnak maguknak szervezni, spontán döntéseket tudnak hozni, és az sem elhanyagolható szempont, hogy annyi csomagot vihetnek magukkal, amennyit elbírnak.

Így olyan viszonylag távoli célpon-tokra is inkább autóval indulnak útnak, mint Olaszország vagy Franciaország.

A kitelepedettek befolyásolják a statisztikát

Megtévesztő lehet azonban a statisztika László Endre, a  romániai utazási irodákat tömörítő egyesület (ANAT) regionális alelnöke szerint, mert a határon átlépők között vannak a külföldre kitelepedett romániaiak is, akik egy évben többször hazajönnek, a sátoros ünnepekre és a vakációban. Mint a szakember részletezte, az Olaszországban, Spanyolországban élő románok egy év alatt legalább háromszor hazalátogatnak, karácsonykor, húsvétkor és a nyári szabadság alatt, ez pedig egy személy esetében hat határátlépést jelent, így

a határforgalmi statisztikák megtévesztők lehetnek.

A Székelyföldön is tanúi lehetünk, hogy Moldva irányába száguldoznak az olasz rendszámú gépkocsik, ám ez nem azt jelenti, hogy olasz turisták lepték el a térséget, hanem hogy hazafelé tartanak a külföldön dolgozó moldvaiak – ecsetelte László Endre.

Egyre többen repülnek

A turisztikai szakértő tapasztalatai szerint eközben a turisták egyre inkább választják a repülős utakat, ezt bizonyítja a fapados légitársaságok évről évre növekvő forgalma is. A citybreak, a hétvégi városlátogatás repülőút nélkül szinte kivitelezhetetlen, de a nyaralás során is egyre többen teszik le voksukat a légi utazás mellett. A síturizmus kivétel, hiszen az osztrák síparadicsomokba továbbra is inkább saját gépkocsival utaznak, mert az autóban jobban elfér a felszerelés, és sok légitársaságnál azért többletet kellene fizetni. Az idei trendekről László Endre kifejtette,

ha megmarad a viszonylagos nyugalom, akkor átrendeződhet a turizmus piaca, és újra élre törhetnek az észak-afrikai országok.

„Ha nem változik semmi, újra visszaszerezheti vezető szerepét Egyiptom és Tunézia, ezekben az országokban megfizethető áron, viszonylag hosszú szezon alatt lehet nyaralni” – mutatott rá az ANAT alelnöke. Ezt a fordulatot azért is szerencsésnek tartaná, mert ezzel lekerülne a nyomás Spanyolországról, Olaszországról.

„Ezt a két országot annyira elözönlötték az utóbbi években a  turisták, hogy már nagyobb volt a kár, mint a haszon, így

előfordult, hogy a negatív marketing eszközeit használták, nem csalogatták a vendégeket, hanem próbálták távol tartani.  Hasonló helyzet alakult ki a budapesti kocsmaturizmus esetében is”

– hívta fel a figyelmet László Endre. Meglátása szerint ezekben az országokban továbbra is dübörögni fog a turizmus, ám Észak-Afrika levehet valamennyit a nyomásból, ugyanakkor továbbra is a népszerűségi lista élén marad Görögország és Bulgária.

Buszos kirándulásra már nincs igény

A külföldre kitelepedett hazalátogatók valóban módosítják a statisztikákat, ám ők is gyakran utaznak repülővel, hiszen az gyorsabb és gyakran még olcsóbb is, mint a saját gépkocsi – vallja eközben Joós Ștefan, a sepsiszentgyörgyi Sun Travel utazási iroda vezetője. Szerinte a turisták preferenciái megoszlanak, gyakran a személyes okok befolyásolják a döntést. Aki szeret vezetni, útközben megállni, nézelődni, az természetesen inkább utazik saját autóval még akkor is, ha két óra helyett két nap alatt jut el a kiszemelt helyre, hasonlóképpen, aki fél a repüléstől, inkább behatárolt területekre megy nyaralni, részletezte a vállalkozó.

A szervezett kirándulások esetében pedig inkább a repülőt választják,

tapasztalatai szerint az autóbuszos kirándulások iránt ma már elenyésző a kereslet, a 2008-as gazdasági válság szinte teljesen felszámolta azt a réteget, amely épp ezt a fajta utazást engedhette meg magának. Joós ugyanakkor rámutatott, az elmúlt évben minden területen növekedés volt tapasztalható a turizmusban, további növekedésre számítanak ebben az évben is. Elsősorban a belföldi helyszínek népszerűsége, kihasználtsága emelkedhet az üdülési csekkek megjelenése miatt is, de várakozásai szerint újra felszálló ágon lehet Törökország, ahol nagyon kedvezőek az árak.