Az ígéretek ellenére már szerdától többet kell fizetni a földgázért

Kőrössy Andrea 2018. január 08., 18:12

A korábbi bejelentésekkel ellentétben már szerdától, január 10-étől drágul a földgáz az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) döntése alapján.

Fotó: mti

A Ziarul Financiar gazdasági lap tájékoztatása szerint

havonta átlagosan 4,8 lejes árnövekedést eredményez a háztartásokban.

Az ANRE indoklása szerint a drágításra egyrészt annak nyomán van szükség, hogy tavaly április elseje óta a belföldi termelésű földgáz árát szabadpiaci eljárással, a kereslet és kínálat alapján határozzák meg, emiatt a szolgáltatók a lakosságnak felszámolt díjszabás növelését kérték az államtól, mivel emelkedtek beszerzési költségeik. A hatóság elemezte a szolgáltatók által beküldött adatokat, és helyt adott a kérésnek.

Ehhez képest tavaly október végén Iulian Iancu képviselő, az ANRE tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság elnöke még azt nyilatkozta: ezen a télen biztosan nem lesz áremelés a földgázpiacon, a szakhatóság alig márciusban, „a téli csúcs lejárta után” veszi fontolóra az esetleges drágítást.

Mint ismeteres, Románia 2011-ben az Európai Bizottsággal, a Világbankkal, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött szerződésben vállalta az energiaárak liberalizációját, a földgázpiacon ez 2017. április elsején zárult le. Miközben addig megawattóránként 60 lejben szabályozta a kormány a belföldi kitermelésű földgáz árát, tavaly ezt 81,48 lejes megawattóránkénti árra módosították, most pedig az ANRE 88,28 lejre emelte az értéket.