Hosszú idő után nőtt az alapkamat

Bálint Eszter 2018. január 08., 17:51

Huszonöt bázisponttal, 2 százalékra emelte hétfőn a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa az irányadó kamatot.

Fotó: Barabás Ákos

 Mint ismeretes, az alapkamat 2015 májusa óta változatlanul 1,75 százalékon állt, ami történelmi mélypontnak számított. A jegybank közlése szerint a tartalékráta változatlan maradt, így mind a lej, mind a valuta esetében 8 százalék a kötelező tartalékráta.

Az alapkamat 0,25 százalékpontos emelésére számítottak az elemzők, viszont arra nem, hogy már az év első ülésén meghozza ezt a döntést a jegybank igazgatótanácsa.

Mint Dragoș Cabat gazdasági szakember a hétfői döntést követően a Medaiafax hírügynökségnek elmondta, előre látszott, hogy az infláció nőni fog, miközben a lej veszíti értékét, a gazdaság pedig saját potenciálját meghaladó mértékben nő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az alapkamat emelése az infláció eredménye, és nem fog további pénzhíguláshoz vezetni.

A várható hatások kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy az elkövetkező időszakban nőni fog a bankhitelek kamatja, egy hónap után aztán pedig a pénzintézetek emelni fogják a letétek kamatját is. Mindez oda vezethet, hogy felfelé ível az irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR is. Kijelentését viszont cáfolta délutáni sajtótájékoztatóján Mugur Isărescu jegybankelnök, aki szerint

a ROBOR kapcsán meglepetésre kell készülni, és egyáltalán nem kizárt, hogy 2 százalék alá fog süllyedni.

Amint arról korábbam beszámoltunk, az éves infláció a tavalyi utolsó negyedévben a várt ütem fölött nőtt, és novemberben négyéves csúcsra, 3,23 százalékra emelkedett.