Még mindig kevés a külföldi turista, a vendégek alig 20 százaléka érkezik más országból

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. január 08., 09:47

Ugyan országos viszonylatban nőtt a külföldi turisták száma, többségük Bukarestbe látogat el. Az ország más részeiben inkább belföldi turisták fordulnak meg. A Kovászna megyébe érkező vendégek 80-90 százaléka is hazai, ezért nagyobb erőfeszítésekre van szükség, hogy külföldön is megismertessék a térség

Fotó: Veres Nándor

A tavalyi első tizenegy hónapban 6,2 százalékkal, 25,325 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 2016 azonos időszakához mérten, a turisztikai érkezések száma pedig 10,4 százalékkal 11,27 millióra bővült – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által nyilvánosságra hozott adatsorokból.  

A vendégéjszakák alig mintegy 20 százalékát töltötték el külföldi turisták, az idegenforgalmat tehát nagyrészt a belföldi vendégek alakítják. A hazai turisták amúgy átlagban 2,3 éjszakát, a külföldiek 1,9-et töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. 

A romániai szálláshelyeken megszálló külföldi turisták közül a legtöbben Németországból (309 100), Izraelből (266 500),  Olaszországból (226 000), Franciaországból (158 600), illetve Magyarországról (145 900) érkeztek.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában a szálláshelyek kihasználtsága 31,7 százalékos volt, ami 0,3 százalékos növekedés a 2016. január–novemberi időszakhoz képest. A legnagyobb kihasználtságnak a szállodák (40,2 százalék), a panziók (26,3 százalék), a hajók (24,6 százalék), a bungalók (23,2 százalék), illetve a kempingek (22,9 százalék) bizonyultak.

Fotó: wellnesspraid.ro

A külföldi turisták száma különben 11,3 százalékkal emelkedett 2016 első tizenegy hónapjához mérten. A külföldiek figyelme tavaly is nagymértékben Bukarestre irányult, 85 százalékuk látogatta meg a román fővárost. A vidéki turisztikai régiók forgalmát többnyire a belföldi turizmus biztosította.

Hasonló adatokról számolt be Grüman Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke is. Mint részletezte, közel tíz százalékkal növekedett a Háromszékre látogató turisták száma

is az elmúlt évben az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A statisztikai adatok szerint Kovászna megyébe november elejéig összesen 90 ezer turista látogatott külföldről és az országból, miközben 2016-ban egész esztendőben 83 ezer vendég érkezett a térségbe. Az alelnök szerint a megyei önkormányzat fennhatósága alá tartozó Turizmusfejlesztési Egyesület erőfeszítései kezdtek beérni:

az elmúlt évet a turizmus évének nyilvánították, és sokkal nagyobb volt a népszerűsítésre szánt költségvetés, mint korábban.

„Továbbra is népszerűsítjük Háromszék idegenforgalmi látványosságait, hiszen a turizmus a gazdaság egyik motorja lehet, minél több vendég érkezik a megyébe, annál több pénzt költenek el itt, és ez a pénz helyben marad”– összegezte a közgyűlés alelnöke.

Emlékeztetett, a stratégiájuk egyik alappillére az volt, hogy hazai és külföldi újságírókat, bloggereket hívtak tanulmányútra Háromszékre, ők a saját tapasztalataikat megosztva csábítottak további vendégeket.

A román véleményformálókat már évek óta vendégül látják, idén első ízben külföldieknek is szerveztek információs kirándulást, tizenöt blogger érkezett a határon túlról. Grüman Róbert elmondta, jelenleg a Kovászna megyébe érkező vendégek mintegy 80-90 százaléka hazai turista, ezért nagyobb erőfeszítésekre van szükség, hogy külföldön is megismertessék a térség idegenforgalmi potenciálját, másrészt több attrakciót, turistacsalogató rendezvényt kell szervezni.

Idén továbbra is a gyógyturizmus, a népi feredők, a kúriák, a hagyományos mesterségek, lovasközpontok és a helyi gasztronómia népszerűsítésére fektetik a hangsúlyt.

Tavaly különben a megyei önkormányzat turisztikai mobilalkalmazást is indított, a három nyelven elérhető, ingyenes applikáción elérhetők a háromszéki látnivalók leírásai, a szálláshelyek, éttermek elérhetőségei, rendezvények.

Fotó: Kocsis B. János

Az alkalmazás androidos okostelefonokra és iPhone-ra is letölthető a www.visitcovasna.com oldalról, vagy megtalálható a Google Play-ben és az AppStore-ban is.