Szakértők szerint túl enyhén büntetik Romániában a pedofíliát – újabb esetek

Kiss Judit 2018. január 07., 16:20

Kolozs megyében és Bukarestben is pedofíliával gyanúsítanak egy-egy férfit, akik szexuálisan közeledtek kiskorúakhoz: egyik az ünnepek alatt, a másik pénteken. A kriminológusok véleménye szerint a szülőknek már kiskortól figyelmeztetniük kell gyerekeiket a veszélyre.

Fotó: Pinti Attila

Több, gyermekeket molesztáló pedofilokról szóló hír látott napvilágot a hétvégén a romániai sajtóban. Az egyik eset a Kolozs megyei Csatányon, a másik pedig Bukarestben történt. A Kolozs megyei rendőrség őrizetbe vette és előzetes letartóztatását kérte annak a francia állampolgárnak, akit azzal gyanúsítanak, hogy szexuális kapcsolatot létesített legalább egy kiskorúval Csatányon, tettestársát, egy román állapolgárt peddig azzal gyanúsítják, hogy ő kereste meg a szexuális aktusra hajlandó gyerekeket, akiknek pénzt fizetett a francia állampolgár.

Carmen Livia Jucan, a Kolozs megyei rendőrfőkapitányság szóvivője a úgy nyilatkozott, a rendőrök házkutatást tartottak Révkolostor községben, hogy felfedjék a 61 éves francia állampolgár ténykedését.

A gyanú szerint az illető az ünnepek alatt felbérelte a 27 éves dési fiatalembert, hogy partnereket keressen számára, és szilveszter éjszakáján egy 13 éves gyermekkel létesített szexuális kapcsolatot Csatány település egyik félreeső részén egy bérelt ingatlanban.

A gyanú szerint az illető két 16 évessel is szexuális kapcsolatot létesített.

Öt- és kilencéves gyerrmeket molesztáltak Bukarestben

A román sajtó nagy teret szentelt a hétvégi bukaresti esetnek: a napokban mintegy 300 rendőr kereste, vasárnap délutánig sikertelenül a főváros 6. kerületében azt a férfit, aki pénteken

egy ötéves kislányt és egy kilencéves kisfiút molesztált egy társasház liftjében.

Sajtóértesülések szerint az illetőt 2013-ben már elítéték, szintén amiatt, mert gyerekekkel erőszakoskodott. Az ügyben több férfit hallgattak ki, egyelőre senkit sem vettek őrizetbe.

A felvonó térfigyelő kamerái péntek reggel azt rögzítették, hogy a Drumul Taberei negyedi lépcsőház liftjében a gyanúsított ölelgeti, csókolgatja a gyermekeket. A testvérek édesapja dolgozni ment, édesanyjuk kórházban tartózkodott, a kicsiket pedig egy, a közelben lakó ismerős család gondjaira bízták. A gyerekek hazaszaladtak, hogy elvegyenek egy zacskó gabonapelyhet, amikor mentek visszafelé a családhoz, akkor kezdte követni őket az ismeretlen férfi.

A testvérek édesapja a Digi24-nek elmondta, az illető követte a kicsiket, velük együtt beszállt a liftbe, majd molesztálni kezdte őket, a kislány nem nagyon volt tudatában annak, mi történik, bátyja viszont nagyon megijedt. Az illető tömbházban nem volt kaputelefon, így könnyen bejuthatott a gyanúsított.

Az eset kapcsán kriminológusok, pszichológusok és pszichiáterek is megszólaltak a sajtóban. A Digi24-nek úgy nyilatkoztak, a gyereket molesztáló férfi valószínűleg tudatában volt tettének következményeivel. „Ami a felvételen látszik, hogy megengedhetetlenül intim, közeledő gesztusokat tett az illető. Nagyon fontos, hogy ilyen esetben pszichológusok segítségével dolgozzák fel a történteket a gyermekek” – mondta Tudorel Butoi kriminálpszichológus.

Szakértők szerint túl enyhe a büntetés

Gabriel Diaconu pszichiáter arra hívta fel a figyelmet, hogy a hasonló hajlamú emberek pontosan tudják, hogy törvénytelen dolgot cselekszenek, de nem törődnek vele. A szakértők azt is elmondták, hogy amennyiben megváltozna a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv, a térfigyelő kamerák felvételeit nem szabadna felhasználni a rendőrségi vizsgálatok során.

A gyerekeket súlyosan traumatizálja egy ilyen eset, de ha megváltoztatnák a törvénykönyvet, hasonló esetben a gyanúsítottat nem lehetne felősségre vonni, mert a törvény védené. Remélem, hogy mindez nem történik meg”

– fogalmazott Dan Antonescu kriminalisztikai szakember. Antonescu azt is elmondta, nagyon lényeges, hogy a szülők már kiskorban felhívják a gyerekeik figyelmét: ne engedjenek idegeneket közel magukhoz, semmilyen körülmények között. „Fontos lenne, hogy ne módosítsák ilyen tekintetben a büntető törvénykönyvet, hiszen ha egy gyermek tanúvallomása nem elég koherens, akkor a felvételek tanúskodnak.

A törvény értelmében mindössze 3-10 év börtönt kaphat a kiskorúakkal szexuális kapcsolatot létesítő, ez pedig nagyon enyhe büntetés, tekintetbe véve, hogy cselekedeteik emberi sorsokat tehetnek tönkre.

Amíg a pedofilok börtönben ülnek, általában példás magaviseletűek, hiszen a környezetükben nincsenek gyerekek, így hamarabb is szabadulnak, azonban mihelyt ismét szabadlábon vannak, rögtön iskolák, óvodák, játszóterek közelében kezdenek ólálkodni és mihelyt alkalmuk nyílik, rögtön elkezdenek erőszakoskodni gyerekekkel” – mondta a kriminalisztikai szakember.

A gyermekeket molesztálókat listázó statisztiták aggodalomra adnak okot: a munkaügyi minisztérium keretében működő gyermekjogvédelmi hatóság legutóbbi összesítése szerint a tavalyi év első felében 417 gyermeket molesztáltak szexuálisan országszerte, a legtöbbet falusi környezetben, 205 esetben indítottak eljárást az elkövetők ellen. A 417 esetből 229 családi, 5 pedig iskolai környezetben történt.