Dragnea kirúgná Tudosét a kormányfői tisztségből?

Balogh Levente 2018. január 07., 15:51

Liviu Dragnea, a PSD elnöke szeretné elmozdítani hivatalából Mihai Tudose miniszterelnököt, aki viszont saját pozícióját kívánja megerősíteni azáltal, hogy a kormány szerkezetét módosítva kisebb kabinetet alakít – derül ki hétvégi bukaresti sajtóértesülésekből.

Mihai Tudose és Liviu Dragnea Fotó: Psd.ro

A Digi 24 hírcsatorna saját forrásokra hivatkozva pénteken azt közölte, hogy Dragnea a múlt év végén szűk körű tanácskozásra hívta a párt vezetőit, hogy megvitassák Tudose esetleges, még ebben a hónapban levezénylendő menesztését, azonban az indulatos hangvételű megbeszélés nem vezetett konkrét eredményre.

Dragnea arra hivatkozott a hat PSD-s vezér részvételvel megtartott egyeztetésen, hogy már nem értik meg egymást Tudoséval, így a kormánytagok küszöbön álló kiértékelése nyomán le lehetne őt váltani.

A feszült hangulatú találkozón ugyanakkor elhangzott az az ellenérv, miszerint Klaus Johannis államfő közölte, ha Tudosét is leváltják, nem nevez ki újabb PSD-s miniszterelnököt helyette.

Eközben a HotNews hírportál a PSD illetékeseitől származó információkra hivatkozva arról írt: Tudose azért nem elégszik meg egy egyszerű kormányátalakítással, mert a kormány szerkezetét, és nem csupán a tagjait érintő módosítások esetén

a parlamentnek is bizalmat kell szavaznia az új kabinetnek, ebben az esetben pedig nőne a miniszterelnök legitimitása, ami jól jön a Liviu Drganrea pártelnök és közte zajló, egyre keményebb rivalizálás során.

Ha ugyanis a parlament bizalmat szavaz számára, az megnehezítené, hogy Dragnea ugyanúgy, bizalmatlansági indítvány útján távolítsa őt el a kormány éléről, ahogy azt júniusban Sorin Grindeanuval tette. A források szerint az átalakítás során Tudose a Dragneához hű minisztereket kívánja eltávolítani a kormányból. A PSD Országos Végrehajtó Bizottsága várhatóan hétfőn ül össze, hogy megvitassa az esetleges kormányátalakítás, illetve egy rendkívüli pártkongresszus összehívásának lehetőségét.

Mint arról beszámoltunk, a karcsúbb, a jelenlegi 14 helyett 16 fős kormány lehetőségét Niculae Bădălău, a PSD ügyvezető elnöke vetette fel még csütörtökön. Ő beszélt a rendkívüli kongresszusról is.

{K1}

Bădălău bejelentése olyan körülmények között hangzott el, hogy a kiszivárgott hírek szerint a PSD-n belül többen is a pártelnök, Liviu Dragnea ellen fordultak, miközben Dragnea igyekszik megakadályozni, hogy Mihai Tudose miniszterelnök veszélyeztethesse a pozícióját a párt élén..

Ugyanakkor a PSD egy másik vezető politikusa, Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, a rendkívüli kongresszus nem jelentené a legjobb megoldást, és álláspontja szerint a kormányt nem kellene átalakítani, mivel az jelenlegi összetételében is jól működik. A lehetőleg még február előtt megtartandó kongresszuson Dragnea egyik legfőbb célja az, hogy megerősíttesse pozícióját az elnöki tisztségben, ezzel is csökkentve Tudose esélyeit arra, hogy háttérbe szorítsa őt, amennyiben addig nem sikerül leváltani a kormányfőt.