Pénzbírságot kapott a melegekről tett kijelentései miatt a román liberális szenátor

Krónika 2018. január 06., 10:34

Kétezer lejes pénzbírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Leon Dănăilă liberális (PNL) szenátort a homoszexuálisokról és a melegházasságról tett tavalyi kijelentései miatt.

Leon Dănăilă idegsebész, liberális szenátor

A törvényhozó tavaly márciusban, a News.ro hírügynökségnek adott interjúban elítélően nyilatkozott az azonos neműek kapcsolatáról, illetve a számukra legális élettársi kapcsolatot és házasságot követelő mozgalmakról. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 84 éves szenátora leszögezte, nem ért egyet a homoszexuális és leszbikus párok házasságával, kifejtve: csak a heteroszexuális párok képesek gyereket nemzeni, a melegek legfeljebb „vásárolni vagy lopni tudnak gyereket”.

Számomra szembetűnő, hogy miközben két férfi azt állítja, szerelmes egymásba, egyikőjük nőnek öltözik. Az én elmém ezt nem képes felfogni. Hát ha a férfiak tetszenek, akkor hagyd, hogy férfiruhában járjon!”

– jelentette ki akkoriban a legnagyobb romániai szaktekintélynek számító idegsebész, aki szerint a társadalom hanyatlásának jele lenne a szexuális kisebbségek jogainak törvényerőre emelése. A Hotnews portál beszámolója szerint az Asztalos Csaba vezette diszkriminációellenes testület 2000 lejes büntetést szabott ki a szenátorra, akit egyúttal felszólított, hogy „a jövőben tartózkodjék a diszkriminációs cselekedetektől”.

Leon Dănăilă kijelentései annak idején nagy port kavartak a hazai közéletben, az akadémikus pedig utólag visszakozott, azt állítva: igazából csak azzal nem ért egyet, hogy az azonos neműek örökbe fogadhassanak gyereket. A szexuális és nemi kisebbségek jogaiért kiálló MozaiQ Egyesület ugyanakkor feljelentést tett a diszkriminációellenes tanácsnál a szenátor kijelentései miatt.