Erősödnek a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok

Krónika 2018. január 05., 13:05

Tovább erősödhetnek a határokon átívelő magyar–magyar gazdasági kapcsolatok a gazdaságfejlesztési programoknak köszönhetően a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szerint, amely tavaly több mint 2,1 milliárd forintnyi üzletkötéshez járult hozzá.

Az MNKH csütörtöki, az MTI által idézett közleményében kiemeli, hogy a földrajzi közelség, a hasonló gazdasági, üzleti és jogi környezet miatt a környező államok a magyar vállalkozások elsődleges piacai, kivitelük negyede ide irányul. 

A kereskedőház irodái 2017-ben több mint 2,1 milliárd, az első iroda megnyitása óta összesen több mint 5 milliárd forint értékű üzletkötéshez járultak hozzá, és 4 ezer külhoni vállalkozással működnek együtt.

A sikeres ügyletekből Erdély és a Felvidék kiemelkedő arányban – 2,7 milliárd, illetve csaknem 1 milliárd forint értékben – részesedik. 

A közlemény idézi Oláh Zsanettet, az MNKH vezérigazgatóját, aki az irodák létjogosultságát egyebek mellett azzal indokolta, hogy a hálózat csaknem 200 szakmai programot szervezett, bemutatkozási lehetőségeket biztosított Európa meghatározó szakkiállításain.