Páva Adorján 2018. január 04., 22:49

A magyarellenesség elhasznált katonája

Az önkormányzat szóvivője szerint a döntés a polgármesteri hivatalnak alárendelt rendvédelmi intézmény átszervezésével áll összefüggésben, és semmilyen szolgálati probléma nem merült fel Valentin Bretfeleannal szemben. Ám utóbbi bizonyára nem önszántából mondott le vezetői tisztségéről, ugyanis „sokatmondóan” nem kívánta kommentálni a határozatot.

Miért is örülne Bretfelean, hiszen a helyi rendőrség első embereként a tavalyi vagyonbevallása szerint évi 54 ezer lejes fizetéssel tudta „kipótolni” a Román Hírszerző Szolgálat ezredeseként neki járó, 46 ezer lejes nyugdíját, így – a különböző egyéb juttatásokkal együtt – 2016-ban legalább mintegy 120 ezer lejjel hálálta meg az állam mindazt, amit addig tett.

Hogy mit is? A SRI-nél eltöltött 18 évet természetesen nagyrészt homály fedi, de annyit tudni, hogy súlyos fegyelmi vétségek miatt kellett távoznia a hírszerző szolgálat Máramaros megyei részlegének éléről. Tíz évvel ezelőtt azonban Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere úgy ítélte meg, hogy ad még egy esélyt a „rendkívül tapasztalt” Bretfeleannak, akit a helyi rendőrség vezetőjévé neveztek ki.

Az új parancsnok lassacskán országos hírnevet szerzett az általa vezetett intézménynek. A 2012-es önkormányzati választások előtt az akkori belügyminiszter éppen a marosvásárhelyi helyi rendőrség példáját hozta fel arra, hogy mennyire elfogadhatatlan módon kampányol a polgármestereknek a rendvédelmi szerv, amely emiatt sürgős átszervezésre szorul.

Az említett ügyben bűnvádi eljárással is szembesülő Bretfelean persze nemcsak e téren tett tanúbizonyságot feltétlen hűségről: a polgármesternek örök hálával tartozó rendőrfőnök a magyar ügyekben is az elnyomó intézkedések élharcosává vált. A székely szabadság napi felvonulások kerékkötője, a székely zászlók, illetve a többnyelvű feliratok, utcanévtáblák, a kétnyelvű iskolai ügyintézés egyik legfőbb ellenlábasa folyamatos bírságaival állandósította a megaláztatás érzését Marosvásárhely lakosságának csaknem felében. Nem véletlen, hogy a magyar–román kiszorítósdi egyik fő helyszínévé váló Unirea Főgimnázium igazgatótanácsába őt delegálta képviselőként az önkormányzat, akárcsak más, akadékoskodásra alkalmas bizottságokba.

Ám semmi sem tart örökké: úgy látszik, a korrupcióellenes ügyészek által célkeresztbe vett Florea most látta elérkezettnek az időt, hogy „elhasználtnak” nyilvánítsa és tartalékba helyezze hűséges katonáját. Utódja ideiglenesen a helyi rendőrség eddigi vezetőhelyettese, a Maros megyei rendőrség volt főparancsnoka, Ioan Zosim Damaschin. Mivel a végleges állás elfoglalására pályázatot írnak ki, az még csak a jövő zenéje, hogy a leendő vezető a Bretfelean-féle csicskás, akadékoskodó, botránykavaró vonalat követi-e majd, vagy csupán kényelmes, jól megérdemelt, „levezető” állásként tekint a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetői tisztségére. No és persze az is megeshet, hogy tisztességesen, a polgárok – legyenek azok bármilyen nemzetiségűek – érdekeit szem előtt tartva végzi majd munkáját.

{K1}