Lakásbérleti támogatást kapnak a rászorulók Kolozsváron

Gyergyai Csaba 2018. január 05., 11:02

Átmeneti segítséget nyújtana a hátrányos helyzetű személyek, illetve családok számára Kolozsvár önkormányzata: közvitára bocsátotta azt a tanácshatározat-tervezetet, amelynek alapján átvállalná a rászorulók lakásbérleti díjának egy részét.

Fotó: Pixabay.com

A határozattervezetet a szociális gondokkal küszködő személyek felzárkóztatását célzó törvényre alapozza az önkormányzat. A tervezettel kapcsolatos esetleges észrevételeket január 11-ig lehet benyújtani – tájékoztatott közleményében Oláh Emese alpolgármester sajtóosztája.

A tervezet szerint jogosultak lehetnek a lakbérpótlékra a 26 év alatti, gyerekotthonból kikerült fiatal felnőttek; a kolozsvári lakosként regisztrált hajléktalan személyek vagy családok, akik a város területén élnek; az olyan, lakás nélküli személyek, akiknek egy vagy több gyereke gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél él, de akik számára kilátásban van a család egyesítése; a családon belüli erőszak áldozatai, akik kolozsvári lakosok.

A lakbértámogatást az önkormányzathoz tartozó egészségügyi és szociális igazgatóság költségvetéséből fedeznék a hatóságok. A támogatásra jogosultak feltételrendszere mellett a közvitára bocsátott határozattervezet egy helyi érdekeltségű közmunkaterv elfogadását is magában foglalja.

A lakbértámogatási programban részt vevő munkanélküli, de munkaképes személyek végeznének közmunkát egy bizonyos, a támogatás függvényében megállapított óraszámban.

A segélyben csak azok a kolozsvári illetőségű egyedülálló személyek, vagy családok részesülhetnek, akiknek havi nettó bevétele nem haladja meg a fejenkénti 1500 lejt.

Nem részesülhetnek a segélyből azok a kolozsvári lakosként nyilvántartott személyek, akik életvitelszerűen más településen tartózkodnak. A lakbértámogatást igénylőknek eleget kell tenniük egy sor feltételnek: sem az igénylők, sem családtagjaik nem lehetnek ingatlantulajdonosok, és nem élhetnek önkormányzati szociális lakásban; nem adhattak el tulajdonukban levő lakást 1990. január 1-je után; lakásvásárlás vagy lakásépítés céljából sem részesülhettek állami segélyben.

A támogatási kérés benyújtásakor az igénylőknek egy formanyomtatványt kell kitölteniük, aminek elemzésekor az elbíráló bizottság megállapít egy bizonyos pontszámot.

Az elért pontszám alapján a gyermekotthonból kikerült igénylők 900 vagy 1200 lejes támogatást kaphatnak, a családon belüli erőszak áldozatai, illetve a hajléktalanok egy bérlemény megszerzésére legtöbb 1400 lejes támogatásban részesülhetnek. A támogatást a lakástulajdonos számlájára utalja át a szociális és egészségügyi igazgatóság.

Oláh Emese alpolgármester elmondta, a törvény értelmében mindenkit megillet a lakáshoz való jog, ehhez képest Kolozsvár önkormányzata évtizedek óta nem tudja biztosítani az igényeknek megfelelő számú szociális lakást.

„Noha növelni próbáljuk a szociális lakások számát, nem tudunk lépést tartani az igénylések számával. Éppen ezért kerestünk alternatív megoldást a problémára” – mondta az alpolgármester. Kiemelte, a támogatás mellett a kedvezményezettek szociális helyzetük jobbítását célzó támaszban is részesülnének, ami elősegítené a társadalmi-gazdasági felzárkózásukat. „Mind szociális, mind foglalkoztatási és oktatási téren felzárkóztató támogatás nyújt az önkormányzat szociális igazgatósága, mert az a cél, hogy a segélyben részesített családok és személyek idővel saját lábukra állhassanak” – mondta Kolozsvár alpolgármestere.