Erdélyi és magyarországi támaszpontot is felújít a Pentagon

Balogh Levente 2018. január 05., 09:49

Erdélyi és magyarországi katonai támaszpont felújítására is előirányoztak összegeket az Egyesült Államok védelmi minisztériumának 2018-as költségvetésében – számolt be csütörtökön a belgiumi Belga hírügynökség.

A Pentagon költségvetésében 214,2 millió dollárt különítettek el arra a célra, hogy Európában található amerikai katonai létesítményeket – köztük légi támaszpontokat – újítsanak fel. A European Deterrence Initiative (Európai Elrettentési Kezdeményezés) elnevezésű program keretében megvalósuló beruházás célja az erősítés szállításának biztosítása, illetve hadianyag raktározása egy esetleges orosz agresszió megelőzésére.

Az összegből megvalósul az erdélyi Aranyosgyéres, a magyarországi Kecskemét, az észtországi Amari, a szlovákiai Szliács és Malacka, a lettországi Lielvärde, valamint az izlandi Keflavik katonai repülőterének felújítása.

Az összeg közel kétharmadát, 67 millió dollárt a Central Region Storage Facility (Középső Régiós Raktározási Létesítmény) elnevezésű projektre költik, amely a Luxemburghoz közel fekvő Sanemban működő logisztikai raktárt jelent. Ez a helyszín ad otthont az amerikai légierő 86-ik karbantartó századának.

Az Egyesült Államok hadserege a Krím Oroszországhoz csatolása, illetve az Oroszország és a Nyugat között kialakult feszült helyzet miatt döntött több, a hidegháború után elhagyott belgiumi, hollandiai és németországi raktár ismételt használatba vétele mellett. Az egyik legfontosabb ilyen létesítmény a hollandiai Zutendaalban található, ahol a NATO égisze alatt hagyományos fegyverzetet tárolnak, és ezzel több mint 150 új munkahelyet hoznak létre. A raktárnak május elsejéig kell használhatóvá válnia.

Sok pénzt kapott a védelmi tárca - Jelentős mértékben, 11,3 százalékkal növekedett a védelmi minisztérium költségvetése 2018-ban az egy évvel korábbi összeghez képest. Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy a tárca 18 164,9 millió lejből gazdálkodhat. A döntés annak nyomán született, hogy Donald Trump amerikai elnök felvetésére reagálva Bukarest vállalta, hogy bruttó hazai termékének 2 százalékát védelmi költségekre fordítja. Mint ismeretes, Románia mintegy négymilliárd dollár értékben vásárol Patriot légvédelmi rakétákat az Egyesült Államoktól.