Lénárd András sörgyártulajdonos az embercsempészetre vonatkozó vádakról: le akarnak járatni

Krónika 2018. január 04., 17:32

Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa úgy érzi, ellenségei le akarják járatni. A vállalkozó videóinterjúban nyilatkozott részletesen azt követően, hogy a Magyar Nemzet megírta: embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban.

Fotó: Veres Nándor

A csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa, Lénárd András elismeri: valóban meggyűlt a baja az amerikai hatóságokkal a 2000-es évek elején, állítása szerint azonban nem embercsempészet miatt, hanem mert illegálisan tartózkodott az országban.

A székelyföldi vállalkozó erről a Tiltott Csíki Sör Facebook-oldalán megjelent videóinterjúban nyilatkozott részletesen azt követően, hogy a Magyar Nemzet azt írta: Lénárdot már 17 éve embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban.

A magyarországi napilap a birtokában lévő periratok alapján számolt be arról, hogy Lénárd Andrást 2001. január 21-én elfogta az amerikai rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba.

A lapunk által is áttanulmányozott bírósági dokumentumokban K. Dóra, B. Katalin és B. Angéla neve szerepel, állampolgárságuk azonban nem derül ki. A lap úgy tudja, Lénárd Andrást letartóztatták, majd óvadék kifizetése után elhagyta az Amerikai Egyesült Államokat.

A Csíki Sör Facebook-oldalán csütörtökön közzétett felvételen a vállalkozó felidézte: „gyerekfejjel”, turistavízummal utazott ki Amerikába, ahol egy ideig szobafestőként dolgozott. Lénárd elmondta, adószáma volt, adót fizetett, de soha nem sikerült egy teljesen legális letelepedési státust szereznie, nem volt sem zöldkártyája, sem pedig letelepedési engedélye.

A Magyar Nemzetben megjelent információkra reagálva Lénárd András felidézte, abban az időszakban „nagyon lazának számított” a kanadai–amerikai határ, az Egyesült Államokban tartózkodó fiatalok közül sokan Kanadában találkoztak a rokonaikkal, barátaikkal, mert ha elhagyták volna Amerikát, nem tudtak volna visszamenni.

Az üzletember emlékei szerint 22–23 éves lehetett, amikor két kilométerre az amerikai–kanadai határtól megállították a hatóságok és igazoltatták. Egy autóban ült „pár másik emberrel”, a járművet ő vezette. „A hatóságok azt feltételezték, hogy Kanadában voltunk és visszajöttünk. Mi semmilyen olyan típusú papírt nem tudtunk mutatni, ami a tartózkodásunkat igazolta volna. Elindult egy ügy, aminek a vége az lett volna, hogy azt mondták: András, menjél haza” – fogalmazott a videóinterjúban Lénárd.

A Hargita megyei vállalkozó a Magyar Nemzetben megjelent cikkre utalva azt állítja, le akarják járatni őt és a sörgyárát. Úgy véli, a háttérben a magyar söripar „hatalmas lobbierővel rendelkező” főszereplői állnak, akiknek „nem sok pénz 200 ezer euró”, hogy valakit lejárassanak a sajtóban, mivel nem tetszik nekik, hogy „jön egy székely legény, épít egy sörgyárat, és a minőségről beszél”.

Lénárd azt is hozzáteszi, valószínűnek tartja, hogy a román nemzetbiztonsági szerveknek is „szúrja a szemét”, hogy a vállalkozó „naponta 80 ezer palackra helyezi rá a székely nemzeti szimbólumokat”, ezért akadályozzák a cég munkáját.

Lénárdot egyébként a Magyar Nemzet is megszólaltatta korábban, akkor az üzletember a napilapnak nem tagadta az embercsempészet vádjáról szóló információkat. Mindössze annyit mondott, rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt. A vállalkozót lapunk is kereste telefonon, csütörtök délutánig azonban nem tudtuk elérni.

A csütörtökön közzétett videóinterjúban Lénárd azt is cáfolja, hogy a sörgyár súlyosan eladósodott, és csődközeli állapotba került – erről is a Magyar Nemzet írt tavaly októberben –, ugyanakkor azt állítja, a híresztelésekkel ellentétben vállalkozása soha nem kapott állami támogatást.

{K1}