Szeptemberig igényelhető vissza a gépkocsik regisztrációs díja

Bálint Eszter 2018. január 04., 17:16

Legkésőbb augusztus 31-éig lehet visszaigényelni a korábbi években befizetett gépkocsiregisztrációs díjat, más néven környezetvédelmi bélyegilletéket.

Fotó: Boda L. Gergely

Ez derül ki a Hivatalos Közlönyben napvilágot látott, a 2017/52-es számú sürgősségi kormányrendelet alkalmazását tartalmazó miniszteri rendeletben, amelyet Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi és Ionuţ Mişa pénzügyminiszter látott el kézjegyével.

A regadót Románia 2007-es európai uniós csatlakozásakor vetették ki, az akkori kormány azt szerette volna elérni, hogy miután megnyílnak a piacok, az ország ne váljon az EU autótemetőjévé.

Az Európai Bizottság azonban az adó újragondolására késztette a kabinetet, és bár azóta számtalan formában és számtalan név alatt újra és újra kivetették, a jogszabályokat Brüsszel vagy bíróságok megannyiszor „elmeszelték”, az államot pedig arra kényszeríttették, hogy térítse meg a befizetett összegeket.

A helyzet oda vezetett, hogy februártól teljesen felfüggesztették az adót, a kormány pedig sürgősségi kormányrendeletben írta elő, hogy az elmúlt tíz évben a regadó valamilyen formájában a lakosság által befizetett összegeket vissza kell adni.

A befizetett pénz visszaigényléséhez kérvényt kell benyújtani a helyi adóhatósághoz, amihez mellékelni kell a regadó befizetését igazoló dokumentumot, az autó törzskönyvét, illetve az igénylő tulajdonjogát igazoló okiratot. A regadót visszakérők késedelmi kamatot is kaphatnak, ami az összeg 0,02 százaléka minden nap után, ami a kifizetéstől a visszafizetésig eltelt. A kamatot is külön kérvényezni kell.