Lejárt a háziorvosoknak adott határidő – egyes betegségek esetében beutaló nélkül is fogad a szakorvos

Kőrössy Andrea 2018. január 04., 17:10

A háziorvosok 75 százaléka írta alá határidőig a biztosítóval kötött keretszerződés meghosszabbítását. Sokan állítólag félnek a fenyegetőzések miatt.

Fotó: Sándor Csilla

Csütörtökön is folytatta a tiltakozást a háziorvosok egy része azzal, hogy továbbra sem voltak hajlandóak aláírni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) által javasolt keretszerződést, amely alapján ingyenes szolgáltatásokat nyújthatnak.

A biztosító tájékoztatása szerint a határidőig a háziorvosok 75 százaléka egyezett bele a keretszerződés meghosszabbításába.

A CNAS közleménye szerint azok, akik nem így jártak el, meghatározott ideig – március 31-éig – érvényes megállapodást köthetnek a biztosítóval ez utóbbi által később jelzett időpontban.

Az országos hatóság ugyanakkor megnevezett 59 olyan betegséget, amelynek fennállása esetén az egészségbiztosítással rendelkező személyek a háziorvos által kiállított küldőpapír nélkül jelentkezhetnek a szakorvosnál – írja a Mediafax hírügynökség.

A listán szerepel többek között a cukorbetegség, a krónikus hepatitis, az asztma, az onkológiai megbetegedések, valamint az egyévesnél kisebb gyermekeket érintő kórok.

Rodica Tănăsescu, a háziorvosokat tömörítő országos egyesület (SNMF) elnöke eközben arról számolt be: a szakemberek egy része folytatja a tiltakozást, mások abbahagyták, ugyanakkor szerinte sokan vannak, akik félnek, miután azzal fenyegették őket, hogy a biztosítóval kötött szerződés nélkül maradnak. „Ami azt jelenti, hogy mehetnek árulni a piacra, és nemcsak ők, hanem az asszisztensek is” – fogalmazott Tănăsescu. Hangsúlyozta: nem is az a fontos, hogy meddig folytatódik az akció, sokkal lényegesebb, hogy „a döntéshozóink úgy vélték, inkább fenyegetőznek, minthogy megoldják a problémákat”.

Sandra Adalgiza Alexiu, az SNMF alelnöke az Agerpres hírügynökségnek ugyanakkor azt nyilatkozta: számos megyében a háziorvosok a fenyegetőzések ellenére sem hajlandóak aláírni a keretszerződést. „Évekig szó nélkül aláírtuk, amikor január végén, amikor nekik jól esett, szóltak nekünk. Most pedig jön a miniszter, és azt javasolja a pácienseknek, hogy válasszanak másik orvost, olyat, aki aláírta a szerződést” – panaszolta Sandra Adalgiza Alexiu, aki szerint ha kevesen is vannak, akik kitartanak a tiltakozás mellett, mindenképpen szolidarizálni kell velük.

Florian Bodog egészségügyi miniszter egyébként szerdán a betegek elnézését kérte, továbbá teljesen szakmaiatlannak nevezte a háziorvosok döntését, miszerint nem írják alá a keretszerződést, ezzel pedig gyakorlatilag beszüntetik a munkát. Ugyanakkor örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „az orvosok nagy része megértette segítő szándékunkat és igyekezetünket, hogy el akarjuk hárítani az akadályokat”.

{K1}