A háziorvosok nagy része aláírta a keretszerződést, a szaktárca az orvosokat okolja a káoszért

Kőrössy Andrea , Széchely István , Pethő Melánia 2018. január 04., 11:13

A háziorvosok több mint 60 százaléka írta alá szerda délutánig az ingyenes szolgáltatások biztosítását lehetővé tevő keretszerződést a biztosítóval. A szaktárca szerint az orvosok felelőtlenek, de a kormánynak sem kellene lepasszolnia a problémákat.

 

Fotó: Veres Nándor

A páciensek ihatják meg a levét annak, ha a háziorvosok és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), illetve az egészségügyi minisztérium nem tud sürgősen megállapodni az alapellátásban dolgozó szakemberek követeléseiről.

A biztosító szerdai közleménye szerint országos szinten a háziorvosok mintegy 60 százaléka írta alá a keretszerződés meghosszabbítására vonatkozó megállapodást,

ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ingyenes szolgáltatásokat nyújtsanak, illetve küldőpapírt és ártámogatott recepteket állíthassanak ki. A közleményben arra is kitértek, a szaktárca több ízben is egyeztetett az orvosokkal, valamint közvetítettek a szakemberek és a biztosító között annak érdekében, hogy a páciensek semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Eközben Florian Bodog egészségügyi miniszter a betegek elnézését kérte, továbbá teljesen szakmaiatlannak nevezte a háziorvosok döntését, miszerint nem írják alá a keretszerződést, ezzel pedig gyakorlatilag beszüntetik a munkát. Ugyanakkor örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „az orvosok nagy része megértette segítő szándékunkat és igyekezetünket, hogy el akarjuk hárítani az akadályokat”.

Fotó: Barabás Ákos

Bodog hangsúlyozta: a fennálló körülmények között a páciensek azokban a rendelőkben részesülhetnek az ingyenes szolgáltatásokban, ahol aláírták a keretszerződés meghosszabbítását, továbbá a sürgősségi ellátást nyújtó intézményekben.

Továbbra is egymásra mutogatnak

A minisztérium azt is közölte – illetve erről a háziorvosokat is értesítették –, hogy rendelettervezeten dolgoznak, amelyet a kormány még januárban elfogadhat, ez alapján a szakemberek a bürokrácia visszaszorulására számíthatnak az alapellátásban.

Továbbá arra is rámutattak, hogy 2018-ban a háziorvosi rendszerre elkülönített költségvetés 17 százalékkal, 278 millió lejjel növekszik.

Mindemellett szerdán is folytatódott az egymásra mutogatás az illetékes hatóságok között, Augustus Costache, a CNAS szóvivője ugyanis a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta: a költségvetés-kiegészítéssel eleget tettek a háziorvosok egyik követelésének, a többi probléma azonban nem az ő hatáskö-rükbe tartozik. „Nem a mi alkalmazottjaink. Egyébként is, a legtöbben már aláírták a megállapodást” – fogalmazott a szóvivő. Vasile Barbu, a páciensek érdekeit képviselő országos egyesület elnöke eközben úgy véli: a problémákat a kormánynak kellene megoldania, amelynek ennek jegyében kellene állandóan „lepasszolnia” az ügyet a biztosítónak és az egészségügyi tárcának.

„Olyasmiről van szó, amit a kabinet évek óta nem képes megoldani. A bürokráciáról és a rendszer katasztrofális alulfinanszírozottságáról van szó” – fogalmazott Barbu, aki szerint az illetékes hatóságok „hihetetlen arroganciáról” tesznek tanúbizonyságot,

amikor arról beszélnek, hogy a háziorvosok nagy része egyébként is aláírta a keretszerződést.

Felemás helyzet Hargita megyében

Hargita megyében összesen 152 háziorvos praktizál, a háziorvosi rendelők működtetőivel megkötött szerződések száma tavaly 148 volt. Az orvosok közül a szerda délutáni határidőig 72 megkötötte a kiegészítő keretszerződést a megyei egészségbiztosítási pénztárral, egy részük jelezte, hogy a napokban megteszi ezt, és mindössze öten közölték, hogy nem írják alá a kiegészítő szerződést – közölte a legfrissebb adatokat szarda délután Duda Tihamér.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója azt is hozzáfűzte, érhetik még meglepetések, de reméli, csütörtök estig a többség aláírja a megállapodást.

Az intézményhez szerdán panasz is érkezett egy biztosítással rendelkező pácienstől, hogy az ő háziorvosa nem írja alá a szerződést. Azt tanácsolták neki, hogy váltson háziorvost, iratkozzon fel egy olyannak a pácienslistájára, aki megkötötte a kiegészítő megállapodást – közölte Duda Tihamér. Hozzáfűzte ugyanakkor azt is, hogy

sokan telefonon érdeklődtek, hogy milyen feltételek mellett kaphatnak ellátást az egészségügyi alaphálózatban. Velük közölték azoknak a háziorvosoknak a nevét, akik a szerződéshosszabbítás mellett döntöttek.

Fotó: Barabás Ákos

Duda reményei szerint a hétvégéig rendeződik a kialakult helyzet az alaphálózatban. A megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatójától azt is megtudtuk, ha valakinek az elmúlt napokban konzultációs díjat vagy teljes árat kellett fizetnie az ártámogatott vagy ingyenes gyógyszerért, a pénzt nem igényelheti vissza az intézménytől.

Senkit nem küldenek haza

„Mindenki dolgozik, és ingyen, bérmentve megvizsgáljuk a beteg embert. Mi a beteget a rendelőből nem küldjük el” – fogalmazott érdeklődésünkre egy székelyudvarhelyi háziorvos, aki csak név nélkül vállalta az általa elmondottakat.

Nehezményezte ugyanakkor, hogy a hírek egy részében a sajtó arról tudósított, hogy a betegek január 3-ától nem kaphatnak ingyenes ellátást a háziorvosoknál. Ő ezzel magyarázta azt is, hogy páciensei szerdán aggódva tértek be a rendelőbe, mert attól tartottak, hogy fizetniük kell a konzultációért.

A kiegészítő keretszerződést – amely a múlt évi feltételek szerint három hónappal meghosszabbítja a tavaly megkötött keretszerződés érvényességét – az általunk megkérdezett háziorvos még nem írta alá, mint mondta, nem volt még alkalma beutazni ezért a megyeközpontba. Érvényes szerződés hiányában nem tudnak ingyenes, illetve ártámogatott gyógyszerrecepteket adni betegeiknek, de ha gyorsan rendeződik a helyzet, és megkötik a kiegészítő szerződést, akkor visszamehetnek majd a rendelőbe térítéses receptért a pácienseik – fűzte hozzá.

„Megpróbáltuk, ami tőlünk tellett”

Pázmán Enikő gyergyószentmiklósi háziorvos elmondta: tegnap a délelőtti órákban körlevelet kaptak a biztosítási pénztártól, amiben az áll, hogy amelyik háziorvos még aznap 13 óráig nem jelzi azt a szándékát, hogy kész aláírni a keretszerződés-kiegészítést, annak pácienseit átirányítják olyan háziorvosokhoz, akik már aláírták az okiratot.

Fotó: Barabás Ákos

„A jelzett időpontig válaszoltunk a levélre. Megfogalmaztuk, hogy szándékunkban áll továbbra is szerződéses viszonyban állni a biztosítási pénztárral, de csakis abban az esetben, ha elfogadják a családorvosi szövetség és a páciensek szövetségének javaslatait” – mondta el az orvosnő.

Egyébként ő is ingyenesen vizsgálta meg pácienseit szerdán, a kiváltandó gyógyszereket térítéses receptre írta legtöbb 5 napra elegendő mennyiségben. „Minden beteg megértette a helyzetet” – mondta.

Kijelentette, ezen a héten még biztosan ingyenesen nyújt szolgáltatást rendelőjében. A kérdésre, hogy hogyan fog eljárni, ha napokon belül nem történik változás, annyit mondott: „legalább tiszta lelkiismerettel mondhatjuk, hogy megpróbáltuk, ami tőlünk tellett”.