Kiss Judit 2018. január 03., 23:47

Mi az ördögtől való?

Vajon ördögtől való, mert gyógyíthatatlan kórokat okoz az oltás? Vagy az az ördögtől való, ha valakik az oltások ellen kampányolnak? Ezeknek az Európa-szerte is régóta rengeteg vitát kavaró, egymásnak feszülő véleményeknek a mentén szabadultak el újfent az indulatok Romániában.

A védőoltások fölöttébb szükséges, avagy veszélyes voltáról szóló polémia azt követően újult ki, hogy az egészségügy elleni merényletnek nevezte Raed Arafat belügyi államtitkár, egészségügyi szakamber a több hazai nagyvárosban is megjelent, számos civil szervezet által felállított hirdetőtáblákat, amelyek felirata szerint nem biztonságos a védőoltás.

Nyilván jó tudni, hogy minden egyes gyógyszerkészítménynek, így a járványos betegségek kórokozóit legyengített formában tartalmazó vakcináknak is megvannak a mellékhatásaik, az életmentő vakcinákat életveszélyesnek titulálni azonban finoman szólva is téveszme. Abban lehet némi igazuk az oltáselleneseknek, hogy nehezményezik: a vakcina beadásakor nem mindig figyelmeztetik, tájékoztatják az orvosok körültekintően a pácienseket (a gyerekek szüleit) a mellékhatásokról.

Az oltást ellenző civil szervezetek azt is gyakorta hozzák fel érvként – és persze ebben is vitathatatlanul igazuk lehet –, hogy a vakcina eladásából valakik óriási hasznot húznak, így érdekük, hogy minél több keljen el belőlük. De hát minden egyes gyógyszerkészítmény esetében így van ez, ilyen szempontból nézve akkor a gyógyszer- és vakcinaipar is ördögtől való.

Ugyancsak üdvös lenne, ha az oltásellenesek azt is felmérnék, hogy a vakcina elutasításával a gyermekek életével és a lakosság biztonságával játszanak, hiszen ha mind többen nem adatják be az oltásokat, akkor újra felüthetik a fejüket olyan veszélyes betegségek, mint mondjuk a gyermekbénulás vagy a torokgyík. Amelyek miatt nemcsak a korábbi évszázadokban, de még nagyanyáink, dédanyáink gyerekkorában is oly sokan veszítették életüket. Ennek tudatában el lehet dönteni, hogy mi ördögtől való: az oltás, avagy az oltásellenesség. 

{K1}