Az óvatosságra intő Johannis kihirdette a 2018-as állami költségvetést

MTI 2018. január 03., 14:17

Aláírta szerdán Klaus Johannis államfő a 2018-as állami költségvetést, ugyanakkor felhívta a kormány figyelmét a büdzsé bizonyos „gyenge” pontjaira, illetve óvatosságra, felelős adó- és költségvetési politikára intette a kormányt.

Fotó: Presidency.ro

A román parlament december 22-én fogadta el a büdzsét, amely 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és csaknem 3 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

{K1}

Az elnöki hivatal közleménye szerint Johannis úgy véli, Romániának hiteles és kiegyensúlyozott költségvetésre van szüksége, hogy eleget tudjon tenni a gazdasági kihívásoknak. Úgy vélte, az országnak következetesen kell biztosítania a makrogazdasági stabilitást, valamint a költségvetés kiszámíthatóságát és fenntarthatóságát.

Johannis szerint Romániának el kell kerülnie a fenntarthatatlan gazdasági növekedés csapdáját, amikor a növekedés a fogyasztáson, az államháztartási hiány és az államadósság növelésén alapszik.
Megállapította:

a büdzsé tervezésénél a kormány és a parlament figyelmen kívül hagyta az Európai Bizottság javaslatait, miszerint minden évben csökkenjen 0,5 százalékkal az államháztartási hiány.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy miközben rekordütemű gazdasági növekedést regisztrálnak, gondok és bizonytalanságok merülnek fel az államháztartási hiány 3 százalékon tartásával.
Johannis szerint az Európai Unió tagállamai közül Románia tér el legnagyobb mértékben a vállalt strukturális hiánytól, ami azt vetíti előre, hogy a következő években Bukarestnek komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy visszatérjen a fegyelmezett költségvetési és adópolitikához. „A 2018-as költségvetés elmulasztja megtenni ezt az irányváltást, amit a kormány a 2018-2020-as időszakra szóló gazdasági stratégiájában vállalt” – állapította meg az elnök.

Johannis túl optimistának nevezte a kormány várakozását, miszerint a költségvetési bevételek 16 százalékkal fognak nőni 2018-ban az előző évhez mérten.

Mint mondta, a kormánynak jelentősen kellene javítania az adóbehajtást, hiszen jelenleg az EU-tagállamok közül Romániában az egyik legalacsonyabb a költségvetési bevételek GDP-arányos szintje.

Johannis szerint amennyiben a kormány az idén is feláldozza a közberuházásokat egyéb kiadásokért, alá fogja aknázni Románia gazdasági fejlődését, ezért alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a büdzsébe foglalt összeget teljes mértékben beruházásokra költsék, és ne csoportosítsák át az év folyamán egyéb célokra.