Elismert értékőrzés: büszkén tértek haza a Fölszállott a páva kalotaszegi és gyimesi díjazottjai

Bede Laura , Iszlai Katalin 2018. január 02., 22:49

Eddigi táncospályafutásunk legszebb, legprofibb produkcióját hoztuk össze – mondta el lapunknak Bethlendi András, a Fölszállott a páva győztes csapatának, a Kalotaszeg Legénytársulatnak az egyik tagja. 

Bethlendi András (jobbról a második) szerint erről valószínűleg gyermekeiknek, unokáiknak is büszkén mesélnek majd Fotó: Fölszállott a páva/Lumidance

Boldogan, feledhetetlen élményekkel és életre szóló tapasztalatokkal tért haza a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorból a Kalotaszeg Legénytársulat, amely a táncegyüttesek kategóriájában megnyerte az ötödik alkalommal rendezett, december 29-én zárult versenyt.

{K1}

„Amikor bekerültünk a döntőbe, és megtudtuk, hogy kik lesznek a vetélytársaink, akkor merült fel bennünk először annak a lehetősége, hogy megnyerhetjük a versenyt a kategórián belül, azelőtt tényleg csak annyi volt a szempont, hogy ott legyünk és minél jobban teljesítsünk. A Fölszállott a pávás siker talán mindannyiunknak két szempontból maradandó élmény:

egyrészt ez nagyon szép eredmény, amelyről valószínűleg gyermekeinknek, unokáinknak is büszkén mesélünk, másrészt pedig az eddigi táncospályafutásunk legszebb, legprofibb produkcióját hoztuk össze.

Ennek megörökítése szintén legfelső szakmai szinten történt, ezért számunkra öröm lesz visszanézni ezt az előadást bármikor a jövőben” – mondta el a Krónika megkeresésére Bethlendi András, a Kalotaszeg Legénytársulat egyik tagja.

Hozzátette, a döntős előadásra készültek a legkevesebbet, mivel a középdöntő és a döntő között csak egy hét volt, de a karácsonyi ünnepléssel csupán három nap maradt a gyakorlásra. „A zsűri táncos szakemberei, Diószegi László és Zsuráfszky Zoltán véleményezték a produkciónkat. Talán Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművésznek, koreográfusnak a hozzászólása volt a legkedvesebb számunkra, ő nagyon sokra értékelte a munkánkat, és több ízben beszélt már arról, hogy mennyire fontosnak tartja azt, hogy fiatal, kalotaszegi értelmiségiek néptánccal foglalkoznak.

Mi magunk is úgy tekintünk erre a pávás részvételre, hogy ez nagyon jó lehetőség volt arra, hogy népszerűsítsük a kalotaszegi néptáncot, és a kalotaszegiekben egy kicsit tudatosítsuk, megerősítsük ennek az értékét”

– fogalmazott a legénytársulat tagja.

Bethlendi András arról is beszámolt lapunknak, hogy a csoport tagjainak – Varga Zoltán László kivételével, aki főállásban néptáncoktató – van egyéb „hivatalos” szakmája is: Vincze-Pistuka Roland mérnök, Okos-Rigó Andor orvos, Mezei László középiskolás diák, ő pedig jogász. Mint kifejtette, egyikük sem akar ebből a sikerből táncoskarriert építeni, mert egyrészt ez nem így működik, másrészt pedig más típusú szakmai ambícióik vannak.

„Az biztos, hogy sok felkérés fog érkezni, ezeknek majd igyekszünk eleget tenni, viszont ez egyáltalán nem egyszerű, mert nem azonos településen élünk. Sőt egyik kollégánk, Andor idéntől Marosvásárhelyen lesz orvos, ez azt jelenti, hogy a táncpróbákat, valamint a hétköznapra tervezett fellépéseket is nehezebb lesz összehozni” – részletezte Bethlendi András.

Elnyerte a nézők tetszését a gyimesi csapat

A gyimesbükki, hidegségi, gyimesfelsőloki, illetve gyimesközéploki fiatalokból álló Tatros-part Néptánccsoport közönségdíjat nyert a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor döntőjén.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

A csapat a Harsogtassunk újévre nevű döntős előadását a korábbi fellépésekhez hasonlóan ezúttal is a Gyimesvölgye férfikórussal közösen adta elő. A gyimesi vidékre jellemző, kihalófélben lévő újévi szokást felelevenítő produkció elnyerte a zsűri tetszését, 49 pontot adtak a táncosoknak a megszerezhető ötvenből.

Ennek ellenére a néptánccsoport nem számított a győzelemre, főleg arra nem, hogy az egyik legnagyobb elismerést, a közönségdíjat kapják meg – mondta el lapcsaládunknak Antal Tibor népzenész, ének-zene tanár, a csoport vezetője. Mint kifejtette, nagyon erős volt a mezőny, sok ügyes előadóval találkoztak, ezért különösen nagy öröm volt számukra, hogy sikerült elnyerniük a nézők tetszését.

A döntő után még tartottunk egy nagy mulatságot, ahol szinte mindent elzenéltünk és eltáncoltunk a többi versenyzővel közösen. Ezt követően elindultunk haza, és itt ért az igazi meglepetés, hiszen a falu apraja-nagyja úgy fogadott bennünket, mint egy futballcsapatot, akik győztesként térnek haza egy világbajnokságról.

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a műsorban való szereplésünkhöz, hiszen rengeteg segítséget kaptunk” – fogalmazott a csoportvezető.

Átadni a tudást a legkisebbeknek

Mint kifejtette, mindenképp azt szeretnék, hogy a versenynek legyen egy szép végkicsengése azáltal, hogy másoknak is átadják a tapasztalataikat. Az egyik jövőbeli tervük, hogy táncot oktassanak kisgyerekeknek – már óvodáskortól kisebb csoportokra osztva foglalkoznának velük. Ennek az lesz az érdekessége, hogy az említett kisgyerekek már ismerik a csoport táncosait, hiszen látták őket a televízióban, éppen ezért remélik, hogy kétszer akkora lelkesedéssel fognak hozzá a tánctanuláshoz.

A fődíj összegének nagy részét erre szeretnék fordítani és az egyéb felmerülő költségekre. Antal Tibor arról is beszámolt, hogy már a következő fellépésükre készülnek, hiszen meghívást kaptak a februárban Budapesten rendezendő csángó bálra.