Idén kevesebb jut az Első otthon programra

Bálint Eszter 2018. január 02., 15:49

Nem árt, ha igyekeznek azok, akik az Első otthon program keretében szeretnének idén lakást vásárolni, a Tudose-kormány ugyanis tovább csökkentette a rendelkezésre álló pénzösszeget.

Fotó: Pixabay.com

Mielőbb elő kell készíteniük pályázati iratcsomójukat mindazoknak, akik a 2018-as év folyamán az Első otthon program keretében szeretnének jelzáloghitelt igényelni, a szociálliberális kormány ugyanis több éves programja részeként lényegesen csökkentette az idén rendelkezésre álló keretet az előző években kiutalt erőforrásokhoz képest.

Az állami garancia félmilliárd lejes csökkentése miatt idén mintegy 20 ezer otthonra igényelhető kölcsön a kedvezményes feltételeket biztosító kormányprogram keretében, ami 5 ezerrel elmarad a 2017-es kerettől.

Egyre csökkenő összegek

Ez pedig nagy érvágást jelenthet azok számára, akik bíztak abban, hogy 5 százalékos önrész és az egyre emelkedő bankközi kamatláb tudatában is viszonylag kedvezményes kamatfeltételek mellett tudnak lakást vásárolni, mint ahogy az ingatlanpiacot is negatívan érintheti, hiszen a tavalyi év folyamán értékesített új lakások kétharmadát első otthonos hitelből finanszírozták. ű

A kormány a tavalyi évben 2,5 milliárd lejt irányzott elő állami garanciára a 2016-os 2,94 milliárd lej után. Idén ez az összeg 2 milliárd lejre csökken, és ezen a szinten marad 2019–2020-ban is, hogy 2021-ben már csak 1,5 milliárd lej álljon rendelkezésre.

A hatóságok célja a bankok bátorítása, hogy állami garancia nélkül, tehát az Első otthon programon kívül is nyújtsanak fogyasztóbarát ingatlanvásárlási kölcsönöket.

Ugyanakkor a kormány hosszabb távú tervei között szerepel az is, hogy az Első otthon szociális programmá váljon, vagyis csak a leginkább rászorulók legyenek a haszonélvezői.

A költségvetés bővítését kérik

Az ellenzéknek azonban nem tetszenek a Tudose-kabinet tervei, és a programra szánt költségvetés bővítését kérik. Iancu Caracotă nemzeti liberális párti (PNL) szenátor keddi közleményében leszögezte, a kormány fokozatosan „el akarja temetni” a fiatalokat lakáshoz segítő, az elmúlt években hatalmas sikernek programot.

Miután a tavaly a PSD–ALDE-kormány a kötelező magánnyugdíjalaphoz való hozzájárulás csökkentésével belenyúlt a fiatalok zsebébe, hiszen nyugdíjas korukban kevesebb pénzt fognak majd kapni, most a 2018-as költségvetésben csökkentette az Első otthon program finanszírozását is”

– fogalmaz az ellenzéki honatya, felszólítva a kormányt, hogy már az első költségvetés-kiigazítás alkalmával növelje a rendelkezésre álló keretet.

„A program tulajdonképpen befektetés a fiataljaink biztosabb jövőjébe, amit a kormánynak szem előtt kell tartania” – érvelt a liberális politikus, kitérve arra is, hogy a kilátástalanság miatt aggasztó méreteket ölt a fiatalok elvándorlása.

A PNL-es honatya idézett közleményében egy ENSZ-felmérést is, ami szerint világviszonylatban Románia a második a fiatalok elvándorlása tekintetében a háborús övezetnek minősülő Szíria után.

Mint ismeretes, az Első otthon programot nyolc éve indították útjára, hogy felrázzák a nemzetközi gazdasági válság által sújtott ingatlanpiacot. Azóta csaknem 230 ezer lakás talált gazdára a program keretében nyújtott hitelnek köszönhetően.