Arafat éles hangon bírálja a védőoltások biztonságát megkérdőjelező kampányt

Krónika 2017. december 31., 13:27

Az egészségügy elleni merényletnek nevezte Raed Arafat belügyi államtitkár azokat a hirdetőtáblákat, amelyeket Brassóban, Kolozsváron és Iaşi-ban helyeztek ki, és amelyek felirata szerint nem biztonságosak a védőoltások.

Ezek a hirdetőbáblák verték ki a biztosítékot Arafatnál

„Ez a hirdetőtábla néhány napja jelent meg Brassóban. Hasonló pannók jelentek meg Iaşi-ban és Kolozsváron is. Ha jól értem, ez „tájékoztató”, helyesebben FÉLRETÁJÉKOZTATÓ kampány arról, hogy a védőoltások „nem biztonságosak”. Vajon az oltások hiánya biztonságosabb? Üzenem mindazoknak, akik el akarják hitetni az egyszerű emberekkel, miszerint az oltások nem biztonságosak, hogy az oltáshiány megölheti, vagy egy életre megnyomoríthatja a gyermeküket” – írta Facebook-bejegyzésében az orvos.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének (DSU) vezetője leszögezi: a kampányban hirdetett állítást semmiféle tudományos tény nem támasztja alá.

Egy ilyen kampányhoz finanszírozásra van szükség, és az elgondolás ördögi” – vélekedik Arafat, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a plakátok szövegéből nem derül ki világosan, kitől származik az üzenet.

A romániai rohammentőszolgálat alapítójaként országos hírnévre szert tett belügyi államtitkár szerint a táblákat el kell távolítani, mert az azokon olvasható szöveg túlmegy a szabad véleménynyilvánítás körén, és „tartalma merénylet a lakosság egészségügyi állapota ellen.”

Az Agerpres hírügynökség által idézett Raed Arafat úgy véli: az ehhez hasonló üzenetek megfogalmazóit felelősségre kell vonni, és valós, felkészült járványtani szakemberekkel kell nyilvánosság előtt ütköztetni a véleményüket egy közvita keretében, hogy az emberek számára derüljön ki, hogy a gyermekek életével és a lakosság biztonságával játszanak.