Madagaszkáron kér politikai menedékjogot Radu Mazăre konstancai expolgármester?

Krónika 2017. december 30., 18:05

Madagaszkárról jelentkezett a hatósági felügyelet alatt álló Radu Mazăre, Konstanca volt polgármestere, és közölte a román rendőrséggel, hogy politikai menedékjogot kér a délkelet-afrikai szigetországban.

A Konstanca Megyei Rendőr-főkapitányság szombat délben jelezte, hogy egy hatósági felügyelet alatt álló férfi nem jelent meg a jelenléti ív soron következő aláírására. Az illető később közölte az illetékes rendőrtiszttel, hogy Madagaszkár területén tartózkodik, ahol politikai menedékjogot kért.

A bukaresti sajtó szerint Radu Mazăre volt konstancai polgármesterről van szó. A rendőrség a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az ügyben. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy a férfi ellen foganatosított hatósági felügyelet nem járt az ország elhagyására vonatkozó tilalommal, és az intézkedés bevezetése óta a rendőrök nem észleltek szabálysértést a férfi részéről.

A volt szociáldemokrata politikusról köztudott, hogy számos ingatlant birtokol Brazíliában és Madagaszkáron, és korábban rendszeresen nyaralt a két országban.

Néhány évvel ezelőtt, még elöljárói mandátuma idején maga Mazăre nyilatkozott úgy, hogy 99 évre koncesszióba vett egy közel két hektáros területet egy madagaszkári benszülött törzstől, és vízi sportok kedvelői számára kíván üdülőtelepet létrehozni.

Radu Mazărét idén alapfokon négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság a mamaiai illegális földvisszaszolgáltatások ügyében. Az okozott kár a bíróság szerint 114 millió euró. Konstanca volt polgármestere – aki három mandátumon keresztül, 2000 és 2012 között állt a Fekete-tenger parti város élén – ugyanakkor több másik bűnvádi dossziéban is szerepel vádlottként, ezekben többek között csúszópénz elfogadásával, sikkasztással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.