Fölszállott a páva: a Kalotaszeg Legénytársulat lett a legjobb táncegyüttes

Hírösszefoglaló 2017. december 30., 11:01

A táncegyüttesek kategóriájában a Kalotaszeg Legénytársulat nyert a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki döntőjében, amelyet a Duna televízió élőben közvetített.

A Kalotaszeg Legénytársulat Legényesen című produkciója a péntek esti döntőben Fotó: MTI

Szóló és párostánc kategóriában Fodor Mátyás, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában a Pósfa Zenekar, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában pedig a Pendely Énekegyüttes vehette át a kettő-kettő millió forintos nyereményt. A Tatrospart Néptánccsoport nyerte a közönségdíjat.

Mint arról a Krónika már beszámolt, a Kalotaszeg Néptáncegyüttes tagjai közül öten – Varga Zoltán-László, Vincze-Pistuka Roland, Okos-Rigó Andor, Mezei László és Bethlendi András – alapította a legénytársulatot. Nekik már vannak tapasztalataik a Fölszállott a páva műsorral kapcsolatban, 2012-ben a néptáncegyüttessel jelentkeztek, de akkor nem jutottak el az elő műsorig.

Bethlendi András a lapunknak adott interjúban elmondta, mindannyian gyermekkoruk óta táncolnak, ez sokévi munkát és energiabefektetést jelent.

{K1}

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egy-egy millió forintos különdíjait Balog Zoltán miniszter adta át a Nógrád Táncegyüttesnek és Eötvös Remusnak. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár egymillió forintos különdíját az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes kapta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját a Nyírség Táncegyüttes, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság különdíját Veres Mihaela vehette át. Szintén egymillió forintos különdíjat adományozott Molnár Levente operaénekes és a Magyar Állami Népi Együttes Borbáth Szilveszternek.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megrendezett közös műsorában énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek kategóriákban álltak a zsűri elé hétről hétre a 16-35 éves fiatalok. A versenyzők produkcióit Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus alkotta zsűri értékelte hétről-hétre.

Az ötödik évad befejezéseként a műsor a Kodály-emlékév előtt tisztelgett. A tehetségkutatót a Liszt-díjas Molnár Levente és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója zárta, akik erre az alaklomra készítették Erdélyi táncok Kodály népdalfeldolgozásaival című előadásukat. A műsort Novák Péter és Morvai Noémi vezették.