Sportmérlegen az óesztendő: a román szövetségi vezetők derűlátóan értékeltek

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. december 29., 16:41

Infrastruktúra- és edzőhiány nehezítette a romániai sportéletet, ám az új olimpiai ciklus kezdete több szakág képviselőjét optimistává tette.

Megkoronázott esztendő. Szőcs Bernadették munkája idén Eb-aranyat eredményezett Fotó: ITTF

Ha Simona Halep teniszező világelsővé válását nem vesszük számításba, akkor

a súlyemelés és az asztalitenisz szállította idén a legnagyobb sikereket Romániának.

Előbbi története legeredményesebb évét tudja maga mögött a junior- és felnőtt Európa- és világbajnoksá­gokon szerzett közel száz érmével, míg utóbbi a női csapat Európa-bajnoki címével koronázta meg a 2017-es esztendőt. Büszkélkedhetünk világbajnoki éremmel evezésben is, de a birkózó Alina Vuc vb-ezüstjét, a tornászok Eb-sikereit és az úszók fejlődését is a pozitívumok közé kell sorolni.

„A legjelentősebb megvalósítás nem lehet más, mint Loredana Toma felnőtt vb-címe” – szögezte le az Agerpresnek Nicu Vlad. A hazai súlyemelő-szövetség elnöke szerint sikereikben közrejátszott, hogy megemelt költségvetésük révén több versenyzőt küldhettek edzőtáborba és versenyekre.

Aggódik viszont amiatt, hogy a kluboknál és a sportiskoláknál egyre kevesebb edző dolgozik a szakmában.

„Ezt nem tudom zsebből megoldani. Országos szinten kellene valami megoldást találni, mert az alacsony bérek miatt kevesen vannak” – vélekedett. Rámutatott, hogy a cselgáncs-, torna-, boksz-vagy ökölvívóedzőkhöz hasonlóan a súlyemelők szakvezetőit ugyanazon bérrács alapján fizetik, de

amíg egy tornatanár fizetése elérheti a 2500-3000 lejt, addig az említett edzőknek hiába van egyetemi végzettségük és szakképesítésük, mert nagyjából 1400 lej a havi jussuk.

„Különbség van, és ez egyáltalán nem kedvez az edzőknek, akiknek nemzetközi szinten eredményeket kellene elérniük” – állapította meg Vlad, figyelmeztetve, hogy a jövő évi súlyemelő-világbajnoksággal már elkezdődik a kvalifikációs időszak a 2020-as tokiói nyári olimpiára.
Edzőhiányra panaszkodott Laura Badea, a Román Vívószövetség elnöke is, megjegyezve ugyanakkor, hogy nem tudja elítélni a fiatal szakembereket azért, mert gazdasági megfontolásból inkább külföldre szerződnek.

Infrastruktúra nélküli eredmények

A vívók ugyanakkor több sportággal ellentétben jövőre fővárosi termük bővítésére és korszerűsítésére számíthatnak, miközben az asztalitenisz és az atlétika egyik legnagyobb problémáját az infrastruktúra hiánya okozza. Pedig a hazai asztalitenisz-szövetség elnöke, Cristinel Romanescu kiemelte, hogy

nem csak a Szőcs Bernadettet soraiban tudó női csapat Eb-aranya szerzett idén örömöt:

minden szinten kiegyensúlyozott és eredményes évet tudhatnak maguk mögött, még a világszövetségnél is úgy látják, hogy Románia kivételes jövő elé néz.

A hazai atlétikai szövetség elnöke, Florin Florea elismerte, hogy ők nem zártak kirobbanóan jó évet, ugyanakkor mégis sikeresnek tekinti az építkezésre és újjászerveződésre szánt időszakot. „Népes küldöttséggel vettünk részt a nagy versenyeken, ami azt jelenti, hogy a teljesítménysport szintjén az atlétika elérte a céljait. Amíg 2016-ban nagyjából 120 sportoló ütötte meg a mércét, és kvalifikált a nemzetközi tornákra, addig ez a szám idén 20-25 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy komolyan veszik a sportot” – fogalmazott az Agerpres hírügynökségnek adott évértékelésében.

Hozzátette, a londoni világbajnokságon valóban nem sikerült a dobogó közelébe férkőzniük, de napjainkban már az is sokat számít, hogy ketten döntőbe jutottak. Az utánpótlás pedig a korosztályos Európa-bajnokságon tudott érmet szerezni, ráadásul az elvárt kettő helyett összesen hármat.

Florea külön kiemelte a sikeres Universiadét,

de azt is nagy sikerként könyvelte el, hogy sporttörténelmet írtak a hegyi pályás futó-vb-n szerzett egyéni és csapatbronzérmekkel. Jövőre Birminghamben lesz világbajnokság és Berlinben Európa-bajnokság. Utóbbi seregszemlén négy versenyzőjüket is a döntőben látná, hogy ott egy vagy két érmet begyűjtsenek. „2018-ban azt szeretnénk elérni, hogy megismerjen minket a nagyvilág. Népszerűsítsük magunkat, és hogy egy asztalnál üljünk azokkal, akik a legmagasabb szinten űzik az atlétikát. Ez a szövetségünk prioritása” – summázta Florea.

Építkezés a jövőre nézve

A cselgáncsozók elnöke, Cozmin Guşă sem lehetett elégedett az eredményekkel, de összességében kielégítőnek tartja az idei évet, úgy érzi, kitűzött céljait megvalósította, és olyan úton haladnak, amely révén a tokiói olimpián majd learathatják a babérokat. „A sérülések és korábbi élsportolóink visszavonulása miatt idén nem voltak nagyok az elvárásaink. Bíztam az új hullámban, de inkább jövő év közepén várom az eredményeket. Azzal viszont elégedett vagyok, hogy a sportolók és az edzők nekiveselkedtek a munkának, ez pedig meglátszott az Európa Kupákon.

Örömteli, hogy az utánpótlás fellendült, és valószínűleg emelkedő tendenciát mutat majd az olimpiai ciklus végéig”

– értékelt. Szerinte megválasztása óta lecsillapodtak a kedélyek a szövetségen belül, gazdaságilag pedig sokkal kedvezőbb helyzetbe kerültek a szponzorok megnövekedett számának köszönhetően. A 2017-es év nagy megvalósításaként a japán Kohei Oishi szövetségi kapitányi kinevezését említette, így jövőre már két érmet céloznak meg az Eb-n. „Jövőre még szintén a nagy eredményeket készítjük elő, amelyeknek 2019-ben és 2020-ban kell megvalósulniuk” – hangsúlyozta Guşă.

Az úszószövetséget irányító Camelia Potec ugyanakkor a versenyeredményekre sem panaszkodott, mert elmondása alapján a 2017-es esztendő túlszárnyalta a várakozásaikat: a korosztályos tornákon szerzett érmek után, „zárásként”

Robert Glințának a felnőttek rövid pályás Eb-jén sikerült felállnia a dobogó legalsó fokára.

„Mindezekhez hozzáadódnak az új országos csúcsok, amelyek jó alkalmat teremtenek arra, hogy merészebbet álmodjunk” – fogalmazott. Közölte: idén nagyobb volt a költségvetésük, mint tavaly, de az általuk igényeltnél kevesebb pénzt kaptak, ezért terveikkel ellentétben nem tudták a szinkronúszást és a nyílt vízi úszást fejleszteni.

Több pénzre számítanak

Mint már lapunkban megírtuk, a sportminisztérium 2018-ban nagyobb költségvetésre számít, mint ahogyan a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke, Mihai Covaliu is 4,4 százalékkal több állami támogatásra számít. A tokiói nyári olimpiára már bemutatta azt a Szamuráj nevű projektet, amely révén az éremesélyes sportolók felkészülését prémiummal fogják segíteni, most pedig azt is bejelentette, hogy a februári téli ötkarikás játékokra remélt 25-30 fős küldöttség sportfelszereléseit már biztosították.

A folytatásban rangsorolni készülnek a sportágakat és a versenyeket, hogy a rendelkezésükre álló büdzsével célirányosan gazdálkodjanak.

„Vannak példák a környékünkön, Magyarországé is kézenfekvő, de arra van szükség, hogy azok, akik sporttal foglalkoznak, konkrét projektekkel érkezzenek, és annak megvalósításán következetesen dolgozzanak” – szögezte le Covaliu.

Felemás népszerűség

A csapatsportok terén már korábban beszámoltunk arról, hogy Románia felnőtt férfi labdarúgó-válogatottjának elbukott világbajnoki selejtezősorozata kudarcra kárhoztatta az esztendőt, ugyanakkor a női futball és a teremlabdarúgás adott okot az ünneplésre.

Vízilabdában a Nagyváradi VSK Eurokupában elért „ezüstérme” tette emlékezetessé az esztendőt,

ám mindezeket a sikereket nem övezte akkora figyelem, mint például a kosárlabdát, a tornát, a teniszt vagy a kézilabdát. A kosárlabdázóknál a korosztályos férfiválogatott feljutott az európai élvonalba, miközben a felnőttcsapat Kolozsváron házigazdaként kontinensviadalon vehetett részt.

A kincses város rendezőként a tornászok Eb-jén is kitett magáért, mint ahogyan a hazai versenyzők is éremmel kárpótoltak a tavalyi kudarcokért. Elmaradt viszont az ünneplés a kézilabdázóknál: idén nem szállítottak Bajnokok Ligája-győzelmet, és a válogatottak sem tudtak megfelelni az optimista elvárásoknak. Ezt Alexandru Dedu is elismerte az Agerpresnek, rámutatva, hogy a legnagyobb csalódást kétségkívül a női vb-n, Csehországgal szemben elbukott nyolcaddöntő jelentette. „De ilyen a versenysport. Egy gól, és most másról beszélnénk” – vélekedett a szövetség elnöke.