Telt házzal várják a szilvesztert – Brassó a belföldi turisták legkedveltebb célpontja

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Dósa Ildikó 2017. december 29., 14:33

Nincs könnyű dolga annak, aki eddig nem foglalt magának szálláshelyet szilveszterre, a legtöbb településen ugyanis kitették már a megtelt táblát. De úgy tűnik, hogy még lehet próbálkozni.

Fotó: Barabás Ákos

Brassó szerepel az első helyen a romániai lakosság által leginkább kedvelt szilveszteri úti célok listáján – derül ki a Trivago szálláskereső web­oldal által készített felmérésből.

Bár a lista első három helyén belföldi úti célok szerepelnek – Brassó, Predeal és Brassópojána –, sokan szilvesztereznek az ország határain kívül:

a top 20-as listán 11 külföldi város található, köztük Bécs, Budapest, illetve Prága. A romániai lakosság által kedvelt helyek közé tartozik még a bulgáriai Bansko (7. hely), Nagyszeben (8.), Párizs (9.) és Róma (10.), illetve Isztambul (19.) és Barcelona (20.). Az európai úti célok közül – a belföldieket leszámítva – az amszterdami (17. hely) szilveszterezés kerül a legtöbbe: erre éjszakánként 920 lejt szánnak a romániaiak – derül ki a Trivago adataiból.

Az óévet itthoni üdülőtelepeken búcsúztatók 550 lej (Brassó) és 780 lej (Predeal) közötti összeget fizetnek éjszakánként a szállásért. A legtöbbe a dubaji szilveszterezés kerül: éjszakánként 1422 lejt kell fizetnie annak, aki az év utolsó bulijához ezt a – toplista negyedik helyén álló – helyszínt választja.

Telt ház a székely megyékben

Nagy bajban vannak viszont azok, akik utolsó pillanatban döntöttek arról, hogy mégsem maradnak otthon, a lapcsalándunk által megkérdezett népszerű turisztikai célpontokon ugyanis már kitették a megtelt táblát. Mint Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere például a Krónika megkeresésére elmondta, akárcsak az elmúlt években a legtöbb vendég a déli, román megyékből érkezik a fürdővárosba, ám idén már egyre több a moldáviai turista, ők most kezdik felfedezni maguknak a helyet. Az elöljáró rámutatott,

sajnálják, hogy még nincs hó, nem tudták beüzemelni a sípályát, ám cserébe gőzerővel működnek a wellnessközpontok.

A szállodák saját élményfürdői is működnek, ugyanakkor az önkormányzat központja is nyitva áll, várják a vendégeket, és az áraikat sem emelték, így 35 lej a háromórás belépő, ezért hat medence, háromféle szauna és a sószoba is igénybe vehető.

Kelendő a drága is

Kovászna megyében szintén telt ház van, minden szálláshelyet lefoglaltak a szilveszterezni érkező vendégek annak ellenére, hogy a tavalyhoz képest megemelkedtek az árak, mondta el megkeresésünkre László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a turisztikai szakosztály vezetője. Hozzátette, már nemcsak a hazai turisták érdeklődnek, hanem külföldről is érkeznek vendégek, őket inkább a kastélyszállók, a kúriák, a kisnemesi turizmus vonzza, ugyanakkor növelik a térség vonzerejét a Bálványoson és a Kovásznán működő élményfürdők, kezelőközpontok.

Az árak magasak, de ezt a kereslet szabályozza, Brassópojánán még mindig sokkal drágább a szilveszter, ám Szovátán már vannak olcsóbb ajánlatok.

László Endre elmondta, Bálványoson 660 euróért értékesítettek egy fő számára egy négynapos csomagot, de ez egy tartalmas összeállítás, nemcsak a szállást biztosítja.

Fotó: Pixabay.com

Parajd télen-nyáron vonzó

Parajd is az év minden időszakában kedvelt célpont, és nemcsak a belföldi, hanem a magyarországi turisták is egyre nagyobb számban érkeznek. Az ott szilveszterezők mintegy nyolcvan százaléka évek óta visszajáró bukaresti, Temes, illetve Kolozs megyei vendég. Ilyenkor a település egyik vonzereje a nemrég felújított wellnessközpont, de már egy helyi szálloda is nyújt hasonló szolgáltatást – mondta lapunknak Moldován László, a Sóvidék Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke.

Az árak tíz százalékkal magasabbak, mint tavaly, így egy személy költsége egy éjszakára 100 és 150 lej között van, erre jön még az étkezés, valamint a szilveszteri menü költsége.

Moldován tudomása szerint Parajdon már nincsenek szabad szobák, többségüket már szeptemberben lefoglalták. Érdekességként elmondta, hogy az utóbbi években egyre több moldáv ünnepli a fürdőtelepülésen a január közepére eső pravoszláv újesztendőt. Az egyik parajdi szállodánál érdeklődve megtudtuk, hogy náluk a kétcsillagos szolgáltatás négynapos csomagja egy személynek ünnepi menüvel, félpanziós ellátással és disznóvágással 1190 lej, a háromcsillagos teljes ellátás malacsütéssel és szilveszteri menüvel pedig négyszáz lejjel kerül többe.

Van, ahol még van remény

Érdeklődésünkkor ugyanakkor a Madarasi Hargitán nem volt még telt ház. A Súgó panzióban például akadt még hely bőven, ugyanakkor a Pethő panzióban is voltak szabad szobák. Ez utóbbiban a négyéjszakás szilveszteri csomag 850 euróba kerül. A Súgóban nem közöltek árakat, annyit tudtunk meg, hogy a legrövidebb foglalható időszak ott is négy éjszaka, és alkalmazkodnak a vendégek igényeihez.

A székelyudvarhelyi szálláshelyeken is „még csak” 80 százalékos volt a foglaltság az elmúlt napokban, az általuk kínált, jobbára háromnapos szilveszteri csomag ára idén személyenként 110 és 150 euró között van.

A foglalások alapján közel hetven százalékban magyarországiak szilvesztereznek Székelyudvarhelyen, ami a belföldieket illeti, az ország különböző részéből, illetve a helybéliek közül kerülnek ki. A környékbeli panziók és kulcsosházak kilencven százaléka foglalt, ezekben többnyire székelyudvarhelyiek szilvesztereznek az előző évihez hasonló áron.

{K1}