A PSD ismét napirendre tűzte a választott tisztségviselők „szuper” mentelmi jogát

Balogh Levente 2017. december 28., 16:12

„Szuper” mentelmi jogot biztosítana a választott tisztségviselőknek a Cătălin Rădulescu szociáldemokrata párti (PSD) honatya által beterjesztett, összesen a párt negyven honatyája által aláírt törvénymódosítás.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A büntető törvénykönyv 175. cikkelyéhez benyújtott módosító javaslat értelmében a tisztségükbe választás útján került személyek nem számítanak köztisztviselőnek, így esetükben nem járhatna el sem az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), sem az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a közalkalmazottakra vonatkozó büntetőjogi szabályok szerint.

A módosítás kedvezményezettjei az államfő, a képviselők, a szenátorok, az európai parlamenti képviselők, valamint a helyi önkormányzati képviselők lennének, akik ellen mandátumuk időtartama alatt nem járhatnának el az ellenőrző és nyomozó hatóságok.

Ha a módosítás hatályba lépne, nem indulhatna ellenük eljárás hivatali visszaélés, összeférhetetlenség vagy vesztegetés elfogadása miatt.

Néhány évvel ezelőtt már történt próbálkozás egy hasonló módosítás keresztülvitelére, a „fekete keddként” elhíresült napon elfogadott tervezetet azonban később az alkotmánybíróság megsemmisítette.

A módosító javaslat indoklásaként azt hozzák fel, hogy míg a köztisztviselők egyéni munkaszerződés alapján, fizetés ellenében végzik a munkájukat, és felettesük alárendeltjeiként fejtik ki tevékenységüket,

a választott tisztségviselők nem fizetést, hanem illetményt kapnak, és esetükben nem áll fenn alá-, illetve fölérendeltségi viszony.

Mint arról beszámoltunk, nem ez az egyetlen Btk.-módosítás, amelyet Cătălin Rădulescu felvállalt: egy másik javaslatban 200 ezer eurós küszöbértéket szabna meg, amely alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés során megvalósított károkozás. Emellett a három évig terjedő szabadságvesztést az elítélt otthonában tölthetné le, illetve az is, akit három évet meghaladó időtartamú szabadságvesztésre ítéltek, de idősebb hatvan évnél, vagy súlyos betegségben szenved.

{K1}

Egyébként csütörtökön Florin Iordache, az igazságügyi módosítások kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke elküldte a parlament által múlt héten elfogadott igazságügyi törvénymódosításokat Teodor Meleşcanu külügyminiszternek, hogy a külügyi tárca továbbítsa azokat a külföldi nagykövetségeknek.

{K2}

Az angol nyelvű szövegben Iordache felhívja a figyelmet, hogy a módosításokat az igazságügyi rendszer problémáinak orvoslására fogadták el, többségüket pedig az igazságszolgáltatási tanács és a szakmai szervezetek fogalmazták meg. A lépés előzménye, hogy múlt csütörtökön hét EU-tagállam nagykövete bírálta a módosításokat.

{K3}