Fejlődésben a futballélvonal: a Hivatásos Labdarúgóliga szerint javult a Liga 1 színvonala a 2017-es évben

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. december 28., 11:39

Statisztikai adatok alapján minőségbeli javulást állapított meg a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) a hazai élvonalbeli bajnokság 2017-es naptári évének kiértékelésekor.

Fotó: A Kolozsvári CFR Facebook-oldala

A hivatalos honlapon közzétett mutatók arra világítanak rá, hogy a 2016–2017-es pontvadászat volt az elmúlt 39 év legszorosabb bajnoksága, amelynek végén a Viitorul történetében először magasba emelhette a Liga 1 serlegét. Gheorghe Hagi legénysége lett egyébként a mezőny legsportszerűbb alakulata is, hiszen mindössze egyetlen piros lappal zárta az elmúlt idényt.

A pontvadászat kiegyensúlyozottságáról árulkodik az is, hogy a 2017–2018-as szezon alapszakaszát nem a címvédő, hanem az a Kolozsvári CFR uralja, amely már a 21. fordulóban jegyet váltott a felsőházi rájátszásba.

Ilyen gyorsan eddig még senkinek sem sikerült bebiztosítania helyét a playoffban, és amikor ez sikerült, Európa harminc élvonalbeli bajnokságát összesítve a hatodik legerősebb védelemmel rendelkezett.

Az LPF arra is rámutatott, hogy az elmúlt szezonban 129, 21 év alatti hazai futballista mutatkozott be a Liga 1-ben, miközben az aktuális idényben már 71 fiatal lépett pályára tétmérkőzésen. Ezzel kapcsolatban viszont fontos megjegyezni, hogy a sportszövetség szabályzata kötelezővé tette a 21 év alattiak szerepeltetését.

Csökkent az edzőváltások száma is, mert amíg a szezon közben lecserélt szakvezetők száma 2010 és 2016 között rendre meghaladta a 30-at, addig a 2016–2017-es idényben 15 szerződésbontást jegyeztek, míg idén eddig csak hatszor történt változás a szakmai stábok élén.

Ide sorolhatjuk a Liga 1-es feljutásával idén sporttörténelmet író Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t is, amely Valentin Suciu után ideiglenesen Nagy Sándorral folytatta a munkát, hogy aztán Eugen Neagoéra bízzák az összetett kieső helyén telelő együttes irányítását. Játékosmozgás terén is aktívak a háromszékiek, hiszen a korábbi ígéreteknek megfelelően már karácsony előtt megkezdték a „tisztogatást” négy játékosuk, Dragoș Huiban, Constantin Grecu, Victor Astafei és Sandu Iovu elküldésével.

Erősítést tervez a listavezető CFR-t üldöző FCSB is, amely a vasárnapi meccsek után frissített klubvilágranglistán legjobb romániai csapatként a 161. helyen áll.

Tavalyi helyezéséhez képest tizenegy helyet rontott, de egy ponttal többet, 1556-ot gyűjtött. Mögötte a CFR 192 helyet javítva a 253. Az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA) „évzáró” ranglistáján egyébként az elmúlt öt szezon eredményeit figyelembe véve az FCSB az 55. helyen végzett a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München által uralt mezőnyben.

A bajnokságokat tekintve spanyol, angol és olasz lett a dobogó sorrendje, míg Románia a 21. helyen szerepel a hétfőn kiadott listán. Az aktuális szezon alapján ugyanakkor Anglia vezet Spanyolország és Olaszország előtt, míg az európai kupasorozatokban részt vett romániai csapatok által gyűjtött pontok mindössze a 33. helyre rangsorolják az országot.

Ezen már csak az Európa Liga csoportköréből továbbjutott FCSB segíthet, amelynek csatára, Harlem Gnohere 17 találattal lett a Liga 1 2017-es gólkirálya. Februárban viszont három fordulóra szóló eltiltása miatt nem léphet pályára, ezért a csapat szeretne még egy támadót leigazolni a téli szünetben. Eddig egyébként Golofca távozott és Olimpiu Moruțan érkezett a bukaresti piros-kékek keretébe, utóbbi viszont nyárig még a Botoșani középpályásaként fog pályára lépni.