Fél év alatt ötödével drágultak az üzemanyagok

Bálint Eszter 2017. december 27., 18:21

Az európai ütemet jócskán meghaladó mértékben nőttek Romániában az elmúlt fél évben az üzemanyagárak.

Fotó: Sándor Csilla

Csaknem húsz százalékkal nőttek az üzemanyagárak Romániában az elmúlt hat hónap leforgása alatt – a  kőolaj világpiaci drágulása mellett az üzemanyagok jövedéki adójának az emelése is hozzájárult a növekedési trendhez. Mint az Economica.net gazdasági hírportál elemzéséből megtudhatjuk,

ma már 42 lejjel többet kell fizetnünk egy teli tank gázolajért, mint fél évvel ezelőtt.

A portál a december 18-ai árakat vetette össze a hat hónappal korábbiakkal: az Európai Unió üzemanyagár-monitorja, az Oil Bulletin szerint karácsony előtt egy héttel egy liter benzin átlagára a romániai töltőállomásokon 5,16 lej volt, míg egy liter gázolajért 5,27 lejt kértek el. Ugyanazon statisztika szerint július 3-án még 4,52 lej volt egy liter benzin, a gázolajért pedig 4,43 lejt kellett literenként fizetni – előbbi litere tehát 64 banival, utóbbié 84 banival kerül többe, mint az év közepén.

Mint a szakportál újságírója is kiemeli,

nem csak Romániában indultak növekedésnek az üzemanyagárak, a kőolaj nemzetközi piaci árának növekedése mindenhol dráguláshoz vezetett, ám máshol sokkal lassúbb ütemben nőttek az árak, mint nálunk.

Jelenleg európai uniós viszonylatban egy liter benzin átlagára 1,36 euró, a gázolajé pedig 1,25 euró, míg hat hónapja, július 3-án a benzin 1,31 euróba, a gázolaj 1,15 euróba került. Tehát lejre átszámítva a számadatokat kiderül, hogy európai szinten a benzin esetében literenként 22 banis, a gázolajnál pedig 45 banis volt a drágulás, ami látványosan elmarad a romániai drágulási ütemtől.

Nálunk ugyanis az üzemanyagok jövedéki adójának emelése okozta a legnagyobb mértékű drágulást

– a kormány alig jelentette be, hogy szeptember 15-étől 16 banival, október elsejétől pedig újabb 16 banival emeli minden üzemanyag jövedéki adóját, rögtön drágulni kezdett a benzin és a gázolaj is, az adóemelést követően pedig újabb áremelések jöttek. A pénzügyminiszter korábban éppen azzal érvelt a kétütemű adóemelés mellett, hogy a fogyasztókat ne egyszerre érje sokkhatás. Összességében viszont a 32 banis adóemelés literenként 38 banis drágulást okozott mind a benzin, mind pedig a gázolaj literenként árában.

Arról, hogy az adóemelés meghozta-e a várt hatását, nem adott ki tájékoztatást a kormány, a hivatásos fuvarozók viszont már több ízben is jelezték, hogy amíg a Tudose-kabinet elő nem rukkol a jövedéki adó megtérítését célzó mechanizmussal, addig, amikor csak tudnak, külföldön tankolnak.

A hivatalos statisztikák szerint különben Romániában évi 7 milliárd üzemanyagot tankolnak, a mennyiség több mint kétharmada gázolaj. A piac főbb szereplői az OMV Petrom, a Rompetrol, a Lukoil és a Mol.