Sokan tudhattak a hatósági felügyelet alá helyezett kolozsvári sztárorvos ügyleteiről

Kőrössy Andrea 2017. december 27., 16:47

Több száz politikus és befolyásos személyiség tudott a hatósági felügyelet alatt álló Mihai Lucan kolozsvári urológus törvényellenes tevékenységéről, sőt ki is vették ebből a részüket – állítja Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter.

A Cioloş-kormány tárcavezetője Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: nem sok orvos van, illetve Lucannak nem sok olyan páciense volt, aki ne lett volna tisztában azzal, hogy mi zajlik a háttérben, de azt kevesen tudják, hogy a helyzetet az elmúlt 27 évben rengeteg politikus és befolyásos pozícióban levő személy kihasználta a maga vagy hozzátartozói javára.

Voiculescu azt is közölte: az egészségügyben számtalan hasonló eset fordul elő, a rendszer tele van „bűntudattól mentes uralkodó pókokkal”, akik üzletnek tekintik a páciensek életét.

A volt miniszter arra is kitért, hogy milyen árat kellett fizetniük azoknak, akik szembe mertek szállni Mihai Lucannak és a köréje szerveződő bűnbandával. „A betegek számára a tét sokszor az életük volt, vagy legalábbis a becsületük. Az orvosoknak és az asszisztenseknek a karrierjükkel kellett megfizetniük. Ha nem hisznek nekem, olvassák el a kolozsvári urológiai klinika orvosainak nyilatkozatait, mely szerint Lucan szabotálta a műtétjeiket, megfenyegette és megzsarolta őket” – fogalmazott Vlad Voiculescu.

A volt tárcavezető bejegyzésében megemlíti Emanuel Ungureanut, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselőjét, aki évekkel ezelőtt a kolozsvári klinikán dolgozott. Ungureanu egyébként az Adevărul napilapnak adott interjúban részletezte, milyen akadályokba ütközött nemcsak a szakmában, de az igazságügyi rendszerben is, amikor bűnvádi feljelentést akart tenni Mihai Lucan ellen. Voiculescu azt is közölte:

annak nyomán, hogy idén az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete a kolozsvári urológiai klinikán vizsgálódott, a tárcát jelenleg vezető Florian Bodog rögtön a mandátum átvételekor menesztette a testület vezetőjét.

Mihai Lucant, a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikai Intézet volt vezetőjét múlt csütörtökön vették őrizetbe, majd pénteken hatósági felügyelet alá helyezték. Az orvost sikkasztással gyanúsítják, a vádirat szerint több kollegájával együtt több mint 5 millió lejjel károsította meg az állami kórházat magánklinikája javára.

{K1}