Nem volt „örömteli” a miniszterelnök és a kormányellenes tüntetők képviselőinek találkozója

Krónika 2017. december 27., 16:33

Az igazságügyi törvények alkalmazásának elhalasztását kérték Mihai Tudose kormányfőtől szerdán az utcai tüntetéseken aktívan részt vevő 43 szervezet képviselői.

Fotó: Facebook/Corupția ucide

A parlament által elfogadott igazságügyi törvények alkalmazásának sürgősségi rendelettel való elhalasztását, a Velencei Bizottság véleményezésének kikérését és Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését kérték szerdán Mihai Tudose miniszterelnöktől az utcai tüntetéseken aktívan részt vevő szervezetek képviselői.

A 43 szervezet nyílt levélben kérte szombaton Mihai Tudose kormányfőtől, fogadja őket egyeztetésre a december 27-e és 30-a közötti napokban. A miniszterelnök még aznap válaszolt a felkérésre, és december 27-ét szabta meg a találkozó dátumaként.

A Victoria-palotában tartott, több mint kétórás szerdai találkozót követően adott nyilatkozatában a Románia kezdeményezés (Iniţiativa România) elnevezésű mozgalom egyik képviselője, Mihai Poliţeanu hangsúlyozta, Mihai Tudosének a tisztségével járó felelősségéből adódóan minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy Románia ne térjen le a demokrácia és a jogállamiság útjáról.

Hozzátette, azzal az igényléssel fordultak Tudoséhoz, hogy kérje ki a Velencei Bizottság véleményezését az igazságügyi törvénycsomaggal kapcsolatban, illetve hogy amíg ez elkészül, sürgősségi rendelettel halassza el a kormány a jogszabályok alkalmazását.

Emellett kérték tőle, hogy menessze tisztségéből Tudorel Toader igazságügyi minisztert, aki szerintük „erkölcsi és szakmai szempontból egyaránt elvesztette a hitelét mind a civil társadalom, mind a független állami intézmények, mind a külföldi partnerek szemében”.

Mihai Poliţeanu azt is elmondta, hogy a három igénylésükre egyetlen konkrét válasz érkezett: „Ez a Velencei Bizottság véleményezésével kapcsolatos. (...) Azt mondta, a következő napokban tájékozódni fog arról, hogy milyen tárgyalásokat folytatott az igazságügyi miniszter a Velencei Bizottsággal, és ennek fényében dönt majd” – idézte az Agerpres hírügynökség a polgári mozgalom képviselőjét.

Hozzátette, a miniszterelnök tudtukra adta azt is, hogy a kormány nem hoz sürgősségi rendeleteket az igazságügyet érintő kérdésekben. „Ami pedig a tárcavezető menesztését illeti, válaszát negatívnak tekintjük, bár nem mondta ki egyértelműen, hogy nem” – számolt be a beszélgetésről Mihai Poliţeanu. A mozgalom képviselője szerint az egyeztetés nem volt „örömteli”, és mivel nem járt a várt eredménnyel, folytatni fogják az utcai tüntetéseket.